MaasgouwRoerdalen

Uitbreiding energieknooppunt Maasbracht mogelijk naar Roerdalen

Met een Clauscentrale, een station van Tennet en een elektriciteitsnetwerk dat moet verzwaren én verduurzamen krijgt Brachterbeek al genoeg ontwikkelingen te verwerken. Een mogelijke uitbreiding is in Roerdalen wellicht beter op zijn plek. Dat is nu de gedachte van het college van burgemeester en wethouders in Maasgouw.

Wethouder Sjors Blomen erkent de aanslag die de energietransitie betekent voor de inwoners van Brachterbeek. “Er komt veel op hen af”, zegt hij. Een uitspraak die hij nu kan staven met een onderzoeksrapport in de hand.

Lees ook: Brachterbekers staan op voor leefbaarheid dorp

Het onderzoek naar het toekomstperspectief voor het Clausgebied is uitgevoerd in opdracht van de Provincie Limburg, RWE en de Gemeente Maasgouw. De centrale en het netwerk moeten verduurzamen en verzwaren. Dat zijn ontwikkelingen waar deze meterkast van Limburg niet omheen kan.

De Clauscentrale moet nu eenmaal worden omgebouwd tot een duurzame centrale. Dit kan door elektriciteit op te wekken met waterstof waarbij geen CO2 vrijkomt. Blijft de centrale fossiele brandstof gebruiken, dan moet de vrijkomende CO2 worden afgevangen. In beide gevallen neemt de omvang van de centrale toe.

Gelijkstroom
Behalve het verduurzamen van de lokale initiatieven, moet er ook méér duurzame energie worden aangevoerd. Dit kan via de Delta Rhine Corridor. Een bundel van ondergrondse buisleidingen die onder meer waterstofgas kan aanvoeren voor de Clauscentrale, maar ook gelijkstroom. Elektriciteit afkomstig van windmolens op zee, die loopt van Rotterdam via Moerdijk naar Zuid-Limburg.

Gelijkstroom kan echter niet zomaar het net op, deze moet worden omgezet in wisselstroom en daarvoor is een enorm converterstation nodig. Deze converter komt op maximaal zes kilometer van het hoogspanningsstation in Maasbracht.

Lees ook: Windenergie van Noordzee mogelijk rechtstreeks naar Maasbracht

Zo’n blok van 25 meter hoog en vijfenhalve hectare groot is echt te veel voor Brachterbeek, vindt niet alleen het platform Bezorgde Inwoners Brachterbeek, maar vindt nu ook de gemeente. Of, zoals wethouder Blomen zich diplomatiek uit: “Wij zien dat dit elders beter op zijn plek is.”

Met elders heeft hij wel een specifieke plek op het oog: de vroegere stortplaats tussen Montfort en Linne, bij de A73. Zo ligt er een geluidswal bij de snelweg die een in het oog springend complex aan het oog kan onttrekken. “En er liggen véél minder woningen in de buurt.”

De plek die Blomen noemt wordt uitgebreid in het onderzoek vermeld. Volgens Blomen staat de gemeente Roerdalen er positief tegenover. “Zij verwelkomen het eerder dan dat ze de angst laten overheersen”, zegt hij. “Maar uiteraard willen zij eerst onderzocht zien wat het allemaal gaat betekenen.” De onderzoeksresultaten en mogelijke alternatieven worden donderdag 20 juni in de commissievergadering behandeld en op 9 juli voorgelegd aan de gemeenteraad van Maasgouw.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button