Leudal

Actiegroep PLAT! voert actie met stickers op plaatsnaamborden

In de gemeente Leudal duiken sinds kort opvallende stickers op onder plaatsnaamborden. Niet voor reclames, maar voor de Limburgstalige versies van de plaatsnamen. Zo wordt Baexem aangeduid als “Baoksem”, Haler als “Haalder”, en Ell als “Èll”. Ook Horn krijgt de Limburgse variant “Häör” en Neeritter wordt “Itter”. De actie is een initiatief van PLAT!, een actiegroep die aandacht vraagt voor de positie van de Limburgse taal.

De groep, waarvan de naam staat voor Politieke Limburgse Actiegroep Taalbeleid, wil gemeentes aanzetten om het Limburgs op te nemen in hun beleid. “Om het Limburgs te normaliseren, moet het in alle lagen van de samenleving zichtbaar zijn”, benoemd Plat! op sociale media.

Op sociale media krijgen de acties veel aandacht, met foto’s van de beplakte borden die volop gedeeld worden. PLAT! benadrukt dat het hen erom gaat de Limburgse taal een grotere rol te geven in het dagelijks leven en deze cultureel en politiek te bevorderen. Ze voeren vergelijkbare acties in verschillende Limburgse gemeenten om het belang van de streektaal onder de aandacht te brengen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button