Echt-Susteren

Gedenkteken verzetsstrijder Chris Plitscher uit Susteren krijgt nieuwe locatie

Het gedenkteken ter ere van Chris Plitscher, een spoorwegarbeider uit Susteren die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam, wordt vrijdag opnieuw onthuld. Het gedenkteken krijgt een vaste plek op de begraafplaats in Buchten, vlakbij het spoorwegemplacement waar hij in de oorlog werkte.

Het is vrijdag 80 jaar geleden dat Buchten werd bevrijd.

Plitscher was actief in het verzet en werd eind 1944 door de Duitsers gefusilleerd. Het gedenkteken van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hing eerder aan het voormalige dienstgebouw van het emplacement in Buchten. Na verloop van tijd raakte het in particuliere handen.

In 2022 werd het teruggegeven aan de Stichting 4 mei Herdenking Born, die het nu een plek heeft gegeven op de begraafplaats in Buchten, dicht bij de plek waar Plitscher en zijn collega’s werkten. In Susteren is de naam van Chris, voluit Christiaan, opgenomen in de Chris Plitscherlaan en op het oorlogsmonument op het Raadhuisplein.

Naast Chris Plitscher wordt ook Jo Hogenbirk uit Born op het gedenkteken herdacht. Hij was eveneens spoorwegarbeider en verzetsstrijder. De onthulling is vrijdag om 17.00 uur.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button