Roerdalen

Gemeente Roerdalen onderzoekt mogelijkheden voor MensOntwikkelBedrijf

Door de geplande overname van participatiebedrijf Westrom door de gemeente Roermond, is ook Roerdalen aan het bekijken hoe ze invulling kunnen geven aan de participatiewet en of ze dit kunnen organiseren in hun eigen gemeente. In dat kader brachten de wethouders en enkele raadsleden van Roerdalen een werkbezoek aan het MensOntwikkelBedrijf (MOB) in de gemeente Leudal, dat als inspirerend voorbeeld dient.

Het MOB in Leudal is sinds 2019 operationeel en wordt door andere gemeente vaak als voorbeeld gezien. Eerder bezochten ook de gemeenten Maasgouw en Echt-Susteren de MOB, die zich richt op het begeleiden van mensen richting de arbeidsmarkt. Wethouder Huub van Helden van Leudal is trots op de groei die het MOB de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. “Het mooie is dat het organisch is ontstaan en zich heeft ontwikkeld zonder ingewikkelde regels of kaders”, aldus Van Helden. Een belangrijk aspect van het MOB is de vrijheid om flexibel om te gaan met het beschikbare budget. Zo is er ruimte om maatwerkoplossingen te bieden, zoals het financieren van een rijbewijs wanneer dat nodig is voor iemand om aan werk te komen.

Voor Roerdalens wethouder Loes Vestjens, die in het verleden bij de gemeente Leudal werkte en betrokken was bij de ontwikkeling van de visie op het MOB, was het werkbezoek een terugkeer naar vertrouwd terrein. Het succes van het MOB heeft haar geïnspireerd om te overwegen een soortgelijke aanpak in Roerdalen te implementeren. Als eerste stap heeft Vestjens van de gemeenteraad een budget van 100.000 euro gekregen om te onderzoeken hoe Roerdalen haar eigen MensOntwikkelBedrijf kan opstarten.

“Er zal niet direct per 1 januari iets staan in Roerdalen, maar dat is ook niet het belangrijkste”, benadrukt Vestjens. “De kern is dat we de mens centraal zetten in ons beleid. Door in gesprek te gaan met de deelnemers en te kijken wat zij nodig hebben om door te stromen naar bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, werken we vanuit een mensgerichte benadering in plaats van vanuit een standaard aanbod.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button