Roermond

Inwoners van Roermond betalen volgend jaar paar tientjes meer aan woonbelasting

Inwoners van de gemeente Roermond krijgen volgend jaar te maken met een stijging van 4,4 procent in de woonlasten. Dat is vooral te wijten aan de inflatie. Roermond staat er verder goed voor, zo maakte wethouder Dirk Franssen woensdag bekend bij de presentatie van de begroting voor 2025.

“De begroting past bij een gemeente die financieel gezond, koersvast en ambitieus is”, aldus Franssen. De gemeenteraad moet de begroting nog goedkeuren.

Woonbelasting

Het komt er op neer dat een gemiddeld huishouden met een koophuis in totaal 36,25 euro meer gaat betalen vergeleken met dit jaar. De gemiddelde ozb voor woningeigenaren is berekend op 365,24 euro, de afvalstoffenheffing op 307,35 en de rioolheffing op 201,94 euro. Daarmee komt het jaarlijks gemiddelde op 865,53 euro. “Ondanks de oplopende prijzen heeft het college voor de inwoners een stijging van de woonlasten ook voor 2025 weer weten te beperken tot 4,4 procent”, zegt Franssen.

Ravijnjaar

De gemeente houdt 1,3 miljoen euro over volgend jaar. Voor 2026, waar ook al voor wordt begroot, komt Roermond 1 miljoen euro tekort. Dit jaar staat bekend als het zogeheten ravijnjaar. De bijdrage vanuit het Rijk aan gemeenten wordt dat jaar fors minder, maar hoeveel precies is onduidelijk. Dat maakt begroten lastig, omdat gemeenten niet weten hoeveel ze daadwerkelijk krijgen. “Wij hebben in onze optiek voldoende daarop geanticipeerd met een realistische benadering en gezond financieel beleid”, aldus Franssen. Hij verwacht het tekort op te kunnen vangen.

Hij roept de regering op om duidelijkheid te geven. “Er zijn gemeentes die het heel moeilijk hebben, dus ik ben trots dat het met Roermond wel goed gaat. Waar het kan trekken we samen op met andere gemeenten.”

Ontwikkelingen en plannen

De gemeente trekt de beurs voor een dependance van een bibliotheek op de Donderberg (half miljoen) en woningbouw (425.000 euro). Ook komt er een laagdrempelig inloophuis voor inwoners met complexe problematiek, omdat er volgens de wethouder een toename is in het aantal incidenten met verwarde mensen in de openbare ruimte. De gemeente reserveert hier 550.000 euro voor.

Daarnaast investeert de gemeente fors in twee sportparken. Op De Wijher wordt voor 120.000 euro een beachveld aangelegd en voetbalclub SHH in Herten krijgt een echt kunstgrasveld, waarvoor de gemeente 350.000 euro wil betalen.

Later vandaag volgt op deze website een bericht met de uitgebreide plannen van de gemeente Roermond voor 2025.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button