Echt-Susteren

Echt-Susteren heeft huishoudboekje goed op orde, geen extra belastingverhoging in 2025

De gemeente Echt-Susteren is tevreden met de sluitende begroting voor 2025. De gemeente houdt in die begroting iets meer dan 1 miljoen euro over. Inwoners gaan gemiddeld een paar tientjes meer betalen vergeleken met dit jaar, maar dat is vooral te wijten aan de inflatie.

“Het feit dat Echt-Susteren het huishoudboekje goed op orde heeft, zorgt er voor dat de OZB voor volgend jaar niet extra hoeft te worden verhoogd”, zegt wethouder van financiën Geert Frische. Bij het vaststellen van de begroting 2024 is bepaald, gelet op de hoge inflatie destijds, de OZB voor woningen in 2025 met 3,25 procent te verhogen.

De rioolheffing stijgt met een tientje naar 298,35 euro. De afvalstoffenheffing voor een meerpersoonshuishouden stijgt ook met tien euro.

“Het voorzichtige financiële beleid van de afgelopen jaren werpt zijn vruchten af. De begroting 2025-2028 is sluitend en dat is in deze tijd voor veel gemeenten geen vanzelfsprekendheid”, zegt Frische. Bij de kadernota 2025 is voor de jaren 2026-2028 een taakstelling van twee miljoen opgenomen. “Door een meevallende uitkering van het Rijk is deze inmiddels al voor vijftig procent afgeraamd. Ook het restant van de taakstelling kan waarschijnlijk worden opgevangen.”

Ravijnjaar

Veel gemeenten hebben voor 2026 geen sluitende begroting ingecalculeerd. Dat komt vanwege het zogeheten ‘ravijnjaar’. De gemeenten krijgen dat jaar fors minder aan bijdrage vanuit het Rijk, maar hoeveel is nog niet bekend. Echt-Susteren verwacht desondanks ook in 2026 een sluitende begroting met een plus van zo’n 430.000 euro.

Gemeenschapshuizen en evenementen

Het financiële beleid dat de gemeente voert, weinig schulden en een sterke reservepositie, betekent dat Echt-Susteren het voorzieningenniveau voor haar inwoners goed op peil kan houden en daar waar nodig kan verbeteren. “Zo blijven we investeren in onze gemeenschapshuizen en sportaccommodaties en kan ook het wegenonderhoud en de vervanging van riolering volgens planning worden uitgevoerd. Om onze gemeente levendig te houden wordt er vanaf 2025 extra geïnvesteerd in de ondersteuning van evenementen.” 

Gerelateerde Artikelen

Back to top button