Regio

Video: Vrijwilligers vinden blijft een probleem, maar niet overal

Steeds vaker hoor je dat stichtingen en verenigingen moeite hebben met het vinden van vrijwilligers, waardoor evenementen soms niet door kunnen gaan. Zo moest ook de City Run Roermond onlangs aankondigen te stoppen vanwege een tekort aan vrijwilligers.

Volgens voorzitter Anna Schmidt van de City Run heeft het team maandenlang geprobeerd voldoende mensen te mobiliseren, maar zonder succes. “Mensen vinden de City Run fantastisch en willen graag aanwezig zijn, maar als het op helpen aankomt, blijft de animo uit”, aldus Schmidt.

Een uitzondering op dit probleem is het openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Het aantal vrijwilligers is daar de afgelopen jaren juist enorm gegroeid. Vrijwilliger Marianne Geelen legt uit dat het museum volledig draait op vrijwilligers. “Er is niemand die betaald wordt, ook het bestuur niet”, zegt Geelen. Ze merkt op dat er wekelijks nieuwe aanmeldingen binnenkomen en dat er voor sommige functies zelfs een wachtlijst is. “Het succes komt volgens Geelen doordat er veel wordt geïnvesteerd in de vrijwilligers. Iedereen krijgt hier de ruimte om te doen wat hij wil en waar hij goed in is”.

Paul van Loosbroek, adviseur vrijwillige inzet bij Aktief Roermond, bevestigt dat het voor de ene functie makkelijker is om vrijwilligers te vinden dan voor de andere. “Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn. Het zoeken van bestuursleden is bijvoorbeeld een van de grootste uitdagingen. Mensen vinden het moeilijk om zomaar een zware taak op zich te nemen voor een organisatie die ze amper kennen”.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button