Roerdalen

Montfort herdenkt bloedige bevrijding met theater over ‘gewone mensen’

“We doen dit omdat het nu nog kan. Getuigenissen vertellen van mensen die het echt hebben meegemaakt”, zegt Bert Theelen. Hij is een van initiatiefnemers van de theatrale herdenking van de verwoestende strijd in Montfort aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In vier voorstellingen worden de gebeurtenissen verteld van mensen die er bij waren, tachtig jaar later.

Even vooraf: de strijd in en rondom Montfort was fel en uiterst gewelddadig en dodelijk. Montfort was een belangrijk wegenknooppunt. De Britten voerden drie dagen dan ook zware bombardementen uit op de wegen. Veel inwoners vluchten naar de kelders van hun huizen, maar zaten feitelijk als ratten in de val. Uiteindelijk vielen er 174 doden te betreuren, naast de vele gewonden en enorme verwoestingen. “Dat verhaal, wat mensen toen hebben doorgemaakt, dat is wat we willen vertellen. Zij waren toen kind, maar kunnen een goed beeld schetsen wat er gebeurde en hoe dat voelde. Zij zijn de laatste getuigen.”

(Lees verder onder de foto)

De verhalen worden verteld door leden van toneelvereniging Trök van Weggewaes. Die zijn momenteel druk aan het repeteren om alles zo levendig mogelijk te kunnen overbrengen. Daarbij worden ook originele beelden van toen en muziek ingezet. Alles om een volledig beeld van de gebeurtenissen en de sfeer over te brengen. “Alles wordt nagespeeld, op een persoon na. Pierre Bakkes was toen kleuter en hij wilde het zelf vertellen. Verder hebben we in voorbereiding met meerdere mensen uit de regio gesproken en hun verhalen gebundeld. Ook hebben we dagboeken bestudeerd. Wat je hoort en leest zijn de overleveringen van gewone mensen zoals jij en ik, maar dan in ongewone omstandigheden. Want die mensen hadden ook gewoon Sinterklaas en Kerst gevierd. Dat vertellen we ook, het gaat om die hele periode.”

Wie bij theatrale herdenking van 80 jaar bevrijding van Montfort wil zijn, kan vanaf 1 december kaartjes kopen. De voorstellingen worden gehouden in het Dorpshuis op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button