Eerste aanzet nieuwbouw gemeenschapshuis Heibloem
De gemeenteraad van Leudal heeft dinsdag een eerste aanzet gegeven voor de bouw van een nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Heibloem. Het huidige gemeenschapshuis De Klokkestoel voldoet niet meer zodat gekeken wordt naar een alternatief. Om de mogelijkheden te onderzoeken is bijna anderhalve ton gereserveerd.
Het voorstel werd unaniem aangenomen tijdens de raadsvergadering. Alle partijen waren het er over eens dat er in iedere kern een ontmoetingsplaats voor de gehele gemeenschap moet zijn. Toch waren er wat kritische bedenkingen vanuit een aantal fracties. Wat gaat er gebeuren met de Klokkestoel? Is woningbouw een optie? Is er een vangnet voor een eventueel exploitatietekort? Zijn alle alternatieven goed bekeken?
De inwoners van Heibloem beschikken nu over drie maatschappelijke accommodaties: gemeenschapshuis de Klokkestoel en de accommodaties van de voetbal- en handboogvereniging. De gemeenschap van Heibloem heeft zelf een heel plan voorbereid en uitgewerkt. De bestaande verenigingen willen de herontwikkeling van de bestaande accommodatie aan Elzenweike 11, de locatie waar de nieuwe MFA zou moeten komen.
Al in 2019 diende een aantal organisaties een plan in, maar daar wilde de gemeente toen niet aan. De lage bezettingsgraad en de hoge langetermijninvesteringen van het huidige gemeenschapshuis waren in 2021 de reden om dat project toch weer op te pakken.
Risico’s
Uiteraard kent het nieuwbouwplan ook een aantal risico’s. De exploitatie van de MFA zal aanvankelijk verliesgevend zijn en het kan zijn dat de gebruikers onvoldoende gebruik van de MFA gaan maken. Daarnaast spelen prijsstijgingen in de bouwsector, vergunningen, juridische zaken, financiën een rol. Dat zal allemaal geregeld moeten worden.
Ook de fracties zijn zich bewust van die risico’s en brachten dat dinsdag ook duidelijk naar voren. De exploitatie baarde menig raadsfractie zorgen. Hilde Glessner van PAL wees erop dat voor het gemeenschapshuis in Ittervoort indertijd een sluitende exploitatie van drie jaar werd geëist, kortom ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’. Dirk Jimmink (CDA) wilde een vangnet voor een eventueel exploitatietekort. Wethouder Houben zei toe dat zeker mee te nemen als aandachtspunt. André Kierkels van D66 vroeg zich af of het voorschotkrediet alleen voor uitvoering van het nieuwbouwplan wordt gebruikt. Wordt er ook naar alternatieven gekeken?
Het MFA Heibloem moet de centrale ontmoetingsplaats voor Heibloem worden. Er is twee jaar intensieve voorbereiding voorafgegaan aan de invulling van het plan. Of het nu allemaal doorgaat, wordt pas in 2025 duidelijk als de raad een beslissing neemt. De bouw kan dan in 2026 van start gaan.