Solide begroting Leudal: ambities, kostenposten en stijgende OZB
Leudal houdt volgend jaar ongeveer 2,9 euro miljoen over op de begroting, maar de ambities zijn hoog en dus gaat de OZB-belasting toch omhoog. Dinsdag was de begrotingsvergadering van de gemeente Leudal.
“Hier staat een voldane wethouder”, met die woorden opende Huub van Helden (CDA) de vergadering. “De inzet van de coalitie is een toekomstbestendige gemeente met tal van voorzieningen voor inwoners, ondernemers en verenigingen.”
40 miljoen euro is gereserveerd voor de nieuwbouw van scholengemeenschap St. Ursula in Horn. Ook staat de nieuwbouw en verbouw van tal van basisscholen in de kernen van Leudal op de lijst. 6,6 miljoen voor het verder aanjagen van de Versnellingsagenda in het kader van de bouw van 750 woningen en 7,7 miljoen voor verduurzaming van het vastgoedbezit van de gemeente inclusief de accommodaties. Ook het mensontwikkelbedrijf (MOB), de gemeenschapshuizen van Heibloem en Neeritter zijn in de begroting opgenomen en kunnen rekenen op financiële steun van de gemeente.
Uitdagingen
Maar van Helden wees ook op de vele uitdagingen waarvoor Leudal komt te staan: “Een grote alertheid op inkomsten en uitgaven is noodzakelijk. De grootste zorgen zitten in het Sociaal Domein zoals de stijgende kosten in de jeugdzorg. Ook houdt Leudal rekening met het moeten bijspringen bij instellingen die in financiële moeilijkheden komen zoals bij de Mutsaersstichting.
Een onzekere factor voor de toekomst zijn de uitkeringen vanuit het rijk en dat heeft weer te maken het regeringsbeleid. Dat is een grote inkomstenpost voor de gemeenten.
Oppositiepartijen
De coalitiepartijen hadden nauwelijks bedenkingen en spraken positief over de begroting. Samen Verder vindt leefbaarheid in de kernen belangrijk. Peter van Melick (CDA) sprak van een begroting met een solide basis.
Maar daarover dacht de oppositie anders: Ronduit Open sprak van een begroting met veel plannen en weinig daadkracht. Als voorbeelden haalde fractievoorzitter Stan Backus het Rabobankgebouw in Heythuysen aan “dat al jaren leegstaat en waarmee niets gebeurt. De N280, een project waar 100 miljoen euro wordt ingestopt en waarvan we niets meer horen. Wat gaat er gebeuren met sportcentrum LACO in Heythuysen en Haelen? Kunnen onze kinderen in de toekomst nog zwemmen in onze eigen gemeente?”
Ook Richard Verheul (PAL) is kritisch op de plannen: “Wat moeten we met dat ding?”, daarmee doelde hij op de fietsbrug over de Maas van Buggenum naar Roermond. “En als Roermond die zo graag wil dan betalen ze die maar zelf.”
Gezonde gemeente
Wethouder Van Helden laat weten dat de financiële positie van de gemeente Leudal heel gezond is. “Leudal is een van de meest welvarende gemeenten in Limburg en ook landelijk staat Leudal hoog genoteerd. Maar dat neemt niet weg dat we ook bijdragen van onze burgers gaan vragen. In de afgelopen jaren hebben we onze inwoners kunnen ontzien door de OZB niet te verhogen. Dat kan niet meer als we uitvoering willen geven aan onze hoge ambities.
Het komende begrotingsjaar is geen reden tot ongerustheid maar voor de jaren erna is grote alertheid op zijn plaats. Daarvoor vraagt het college extra aandacht. Er zal in de komende begrotingsjaren een stevig fundament moeten worden gelegd. En dat moet lukken met onze solide financiële positie”, aldus Van Helden.