Weert

Rogstaekers verslikken zich in huurprijs Poort van Limburg, gemeente Weert springt bij

De gemeente Weert kiest met het afgeven van een tegemoetkoming van ruim vierduizend euro ervoor om de relatie met carnavalsvereniging Rogstaekers goed te houden. Tussen de gemeente en de stadsvastelaovendjvereniging liep een geschil over de huurprijs van de Poort van Limburg in 2023.

Het college van burgemeester en wethouders verleent een incidentele subsidie van 4287,50 euro aan de vereniging. Met dit geld wordt een deel van het tekort opgevuld, dat de vereniging noteerde tijdens de festiviteiten in 2023. De vereniging vroeg eerder om dit geld te compenseren uit een calamiteitenpotje, maar daar werd destijds geen gehoor aan gegeven.

Rondom de vastelaovend in dat jaar organiseerden de Rogstaekers een zevental evenementen in de Poort van Limburg. Bij het maken van de begroting voor deze evenementen zijn de Rogstaekers destijds uitgegaan van de huurprijs van 2020. Dat de uiteindelijke huurprijs ruim 8.000 euro hoger uitviel, viel de vereniging koud op hun dak. In hun aangetekende bezwaar is te lezen dat zij van mening waren dat de gemeente Weert eerder had moeten communiceren over de verhoging van de huurprijs.

Meningsverschillen

Het gemeentebestuur bestrijdt deze uitspraak. Zij stellen de huurprijs destijds al met ruim 8.000 euro te hebben verlaagd, naar 13.123 euro. Het verschil tussen de huurprijs van 2020 en 2023 bedroeg daarmee nog steeds ruim 8.000 euro. De Rogstaekers geven aan dat ze pas acht dagen voor de start van het eerste evenement de definitieve huurprijs te horen hebben gekregen. De gemeente Weert zegt dat de gesprekken over de huurprijs in 2022 al waren opgestart.

Belangeloze inzet voor de vastelaovendj

Na enkele gesprekken tussen burgemeester, ambtenaren en de Rogstaekers heeft het gemeentebestuur nu besloten om de Rogstaekers toch tegemoet te komen. De belangeloze inzet van de Rogstaekers voor het voortbestaan van de vastelaovendj als immaterieel erfgoed in Weert wordt aangegrepen als reden voor deze susbsidiebeschikking. Ook stelt de gemeente dat voor de uitvoering van het Närrische Kulturstad Jaar 2024/2025 een goede relatie met de Rogstaekers, en andere verenigingen die zich vrijwillig inzetten voor de vastelaovend, van belang is.

Het verschil tussen begroting en daadwerkelijke kosten bedroeg 8575 euro. De gemeente besluit dit verschil voor de helft zelf te betalen. Daarom doen ze een eenmalige tegemoetkoming richting de Rogstaekers van 4287,50 euro.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button