Weert

Hoogleraar vernietigend over declaratiecultuur gemeentebestuur Weert

Negen VIP-tickets voor Bospop, een golftoernooi, broodjes en kleding. Het is een greep uit de declaraties van het Weerter gemeentebestuur, de afgelopen jaren. Declaraties waar vraagtekens bij gezet kunnen worden, op basis van verschillende afspraken, waaronder de eigen regeling van de gemeente.

“Waar zijn ze mee bezig? Ze zouden beter moeten weten”, klinkt het uit de mond van Emeritus hoogleraar Bestuurskunde Michiel de Vries, tegen regionale omroep L1. Die omroep vroeg een overzicht aan declaraties op van de afgelopen jaren. Negen VIP-tickets voor Bospop (4670 euro), bonte avonden, carnavalsdiners en deelname aan een golftoernooi werden verantwoord als netwerkevenementen. De Vries laat weten daar niets van te begrijpen: “In de regeling staat duidelijk dat alle partijpolitieke kosten, zoals het onderhouden van je netwerk voor eigen rekening zijn.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Bron: L1

Drop, pepermuntjes en koekjes

Het declareren van drop, pepermuntjes en koekjes voor een ‘reisje van de burgemeester’ vindt De Vries ook twijfelachtig: “Er staat letterlijk in de regeling dat individuele consumpties buiten de werkplek voor eigen rekening zijn. Lijkt mij vrij helder.” Om te vervolgen: “Ik vind het gewoon ontzettend kneuterig. Zeker als je kijkt naar de declaraties van etenswaren van een paar euro. Als je je bedenkt hoeveel tijd het kost om de declaraties te verwerken, dan kost dat gewoon drie of vier keer zoveel als de declaratie zelf. Het is gewoon onterecht gedeclareerd, ze zouden beter moeten weten.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Bron: L1

Het declareren van cadeaus mag, mits praktisch. De Vries: “Persoonlijke relatiegeschenken blijven voor eigen rekening. Alleen functionele relatiegeschenken die worden verstrekt aan een externe, mogen uit de gemeentekas betaald worden. Maar cadeaus zoals een puzzel, goocheldoos of slabbetje lijken me nou niet echt te voldoen aan de term ‘functioneel’. Ik vraag me dan ook echt af waar ze mee bezig zijn. Burgemeester en wethouders krijgen een goed salaris, moet je dan dit soort dingen declareren?”

Maandelijkse vergoedingen

De declaratieregeling van de gemeente is onderverdeeld in drie categorieën: bedrijfsvoeringskosten, bestuurskosten en kosten die voor eigen rekening blijven. Voor die laatste categorie ontvangen burgemeesters en wethouders maandelijks een onkostenvergoeding bovenop hun salaris. Deze vergoeding is bedoeld voor zaken zoals representatie en excursies, weet L1. Uitgaven die vallen onder bedrijfsvoeringskosten of bestuurskosten worden door de gemeente vergoed en kunnen worden gedeclareerd.

De vaste onkostenvergoeding krijgen de bestuurders sowieso, zonder daar een aparte verantwoording voor af te leggen. Zo zou de burgemeester iedere maand 427,80 euro aan onkostenvergoeding krijgen bovenop zijn salaris, voor een wethouder is dit 393,58 euro. Daar zijn geen bonnetjes voor nodig. In de Gedragscode Bestuurlijke Integriteit Burgemeester en Wethouders staat beschreven wat de regeling is omtrent een declaratie die al in de vaste vergoedingen zit: ‘De bestuurder declareert geen kosten die reeds op andere wijze worden vergoed’.

Conclusie

De Vries is duidelijk in zijn oordeel: “Je mag van een gemeente en bestuurders verwachten dat ze doelmatig met publieke middelen omgaan en dat is hier niet het geval. Alle persoonlijke onkosten dienen in eerste instantie uit de maandelijkse toelage betaald te worden. Als het buiten die toelage valt, vind ik dat er in ieder geval verantwoording moet worden afgelegd aan de raad.”

De burgemeester reageert bij de regionale omroep zich van geen kwaad bewust te zijn: “Niet alleen ik, maar ook andere gemeenten doen het zo. Ik heb deze regeling niet zelf bedacht.”


Gerelateerde Artikelen

Back to top button