Leudal

De padden zijn weer op pad, vrijwilligers helpen veilig oversteken: ‘Doen wat we kunnen’

Tijdens de jaarlijkse amfibieëntrek is er veel werk aan de winkel voor de vele vrijwilligers die padden, salamanders en kikkers helpen met oversteken. De paddentrek is inmiddels begonnen, weliswaar een paar weken later dan normaal vanwege het koude weer.

De inzet van vrijwilligers is hard nodig om amfibieën te redden. René Horsten (84) is voorzitter van de amfibieënwerkgroep van het IVN. “Afgelopen weekend hebben we gepatrouilleerd in het gebied rond de professor Duboisweg in Haelen en op een aantal plekken in Nunhem. We helpen de beestjes met oversteken, maar helaas worden er toch nog veel verpletterd door auto’s en fietsers. We doen wat we kunnen. Overal in Nederland zetten vrijwilligers zich in.”

Hermien Hendrikx is een van de veertien vrijwilligers die tijdens de amfibieëntrek in Nunhem de beestjes helpt oversteken. “Zodra de temperatuur oploopt, start de trek. In Nunhem zijn de meeste amfibieën op de Servaasweg te vinden maar eigenlijk tref je de beestjes overal in het dorp aan. We werken in teams van twee en uiteraard vooral ’s avonds. Amfibieën steken bij voorkeur in de duisternis over.”

Hendrikx is blij met de hulp van de gemeente Leudal. “Er wordt actief meegedacht. Waar het kan worden we gefaciliteerd.”

Lees ook: Verzopen en platgereden padden, salamanders en kikkers: Roermond schakelt hulp in

Preventief handelen

In Nederland nam het aantal padden de afgelopen vijftien jaar met meer dan de helft af. Vanuit natuurorganisaties, gemeenten en vrijwilligers wordt er van alles bedacht om de amfibieën te beschermen. Horsten: “Gelukkig kunnen we naast het patrouilleren nog meer doen. Er worden ook schermen geplaatst op locaties waar veel padden overstekken. De padden vallen dan in een emmer met water die vervolgens door vrijwilligers worden geleegd. Ook worden er onderdoorgangen gemaakt bij vernieuwing van wegen.”

In de stedelijke gebieden worden ook allerlei initiatieven genomen zoals het plaatsen van speciale roosters of afdekplaten en het installeren van een padden- en kikkertrap. Op bekende oversteekplaatsen worden waarschuwende teksten op het wegdek aangebracht.

(tekst gaat verder onder de foto)

Waarschuwing paddentrek (Foto: René Horsten, IVN)

Raymond Creemers werkt voor Ravon en is herpetoloog, de wetenschap die gaat over amfibieën en kleine reptielen: “De padden- en kikkertrek komt op gang als de dieren uit hun winterslaap komen en zich naar het water verplaatsen voor de voortplanting. Daarbij steken de dieren ook wegen over waar verkeer overheen rijdt. Veel dieren worden dan verpletterd maar er is ook een grote groep die in de kolken valt.”

IVN-voorzitter Horsten is tevreden met alle hulp. “Gelukkig beschikken we over een groep enthousiaste vrijwilligers met een groot hart voor de natuur maar extra hulp is welkom.”

Gerelateerde Artikelen