Award-kanshebber: ‘Je moet wel een leven lang willen leren’
Agrarisch metaalbedrijf Op ’t Root in Ospel is genomineerd voor de zogeheten OOM-award. Die prijs wordt uitgereikt aan het beste Limburgse werk- en opleidingsbedrijf in de metaalsector. Volgens directeur Marc op ’t Root zit het geheim in de combinatie van passie en de bereidheid ‘een leven lang te leren’.
In de technische sector wordt gevochten om personeel, zo ook in de metaal. Voor bedrijven is het dus uiterst belangrijk om samen te werken met scholen maar ook om mensen binnen te houden. “We proberen de betere studenten er uit te halen en die verder op te leiden. Ze moeten iets voelen bij de agrarische sector en bereid zijn om te blijven leren. Ook in onze sector zijn er steeds nieuwe ontwikkelingen en dat betekent dat je bereid moet zijn niet alleen van 9 tot 5 met je vak bezig te zijn. Dat uitgangspunt werkt bij ons. We hebben 24 mensen in dienst, waarvan inclusief mezelf 4 vijftigplussers. Genoeg jonge aanwas dus. Mensen willen blijven.”
De nominaties voor de OOM Award worden bepaald op basis van het aantal bijscholingsactiviteiten door de werknemers van het bedrijf, het aantal leerlingen dat wordt begeleid en het aantal stageplaatsen dat wordt aangeboden. Na de nominatie gaat een vakjury langs bij alle voorgedragen bedrijven.
Blijft nog één uitdaging staan voor Op ’t Root. De metaalbewerking is een mannenbastion. “Klopt, ook bij ons werkt een vrouw, op de administratie. Blijkbaar blijft dit werk toch een mannending. Ergens wel jammer, we staan er wel voor open”, aldus directeur Marc Op ’t Root.
Dinnissen Process Technology uit Sevenum en Meex Technische Installaties uit Nuth zijn de andere genomineerden voor de OOM Award. In september wordt de winnaar bekendgemaakt.