Kinderraad werkt voor klimaat met afvalscheiding, wateropvang en warme truien
Met onder meer afvalscheiding, een warme-truien-dag en zelfs een eigen milieuvriendelijke tuinderij zet de kinderraad van Maasgouw zich in voor een beter klimaat. De kinderen hebben de projecten zelf uitgekozen en willen deze dit jaar nog afronden.
De kinderraad van Maasgouw gaat zware onderwerpen niet uit de weg. Doel van de raad is dat ze zich verdiepen in politiek, vertelt coach Carien van Montfort. “Maar ze gaan ook zelf met politieke thema’s aan de slag.”
Vertrekpunt van het politieke proces was bepaald geen kleinigheid. Begin dit jaar hebben de kinderraadsleden zich verdiept in grote wereldproblemen. Hiervoor gebruikten ze de zogeheten Sustainable Development Goals. Dit zijn de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
De doelen zijn uiteenlopend: van een eind aan armoede en honger tot onderwijs en gelijkheid voor iedereen. Onverschrokken gingen de zestien kinderen uit groep zeven en acht het gesprek aan. Als rechtgeaarde kinderen van Maasgouw, een gemeente die zich erop laat voorstaan zich in te zetten voor de biodiversiteit, kozen zij voor duurzaamheidsdoel 13: Zij gaan zich actief inzetten voor het tegengaan van klimaatverandering en de gevolgen.
Insectenhotels
De kinderen hebben dit raadsbesluit meegenomen naar hun eigen school om daar met de medeleerlingen van groep zeven en acht te brainstormen over het klimaat, en wat ze daar zelf op korte termijn aan kunnen doen. De projecten moeten immers dit schooljaar nog worden afgerond, zodat ook schoolverlaters tot het eind betrokken blijven.
Dit leidde tot de meest uiteenlopende projecten, vertelt coach Van Montfort. In Stevensweert gingen de kinderen insectenhotels bouwen, in Heel bouwden ze een wilgenhut, in Maasbracht hielden kinderen een opruimactie en in het park bij de school in Wessem wordt water opgevangen om te hergebruiken. In Vlodrop organiseert de basisschool een warme-truien-dag en neemt het energieverbruik van de apparatuur onder de loep, wat heeft geleid tot de aanschaf van een nieuwe koelkast.
In Thorn wordt zelfs milieuvriendelijk getuinierd met een kleine tuinderskas, waarmee de kinderen een dagelijkse lunch willen organiseren. “Die ambitie is misschien wat hoog”, denkt Van Montfort, “maar ze zijn al in productie.”