Nieuw agrarisch landgoed bij Echt krijgt voedselbos en nieuw wandelpad

Bij Echt moet een nieuw agrarisch landgoed verrijzen. Het plan is om tussen Echt en Ophoven Landgoed De Bongerd te realiseren, met onder andere een nieuw voedselbos en wandelpad. Het landgoed, dat op agrarische percelen moet komen, draagt volgens de initiatiefnemer Frank Omloo bij aan natuurontwikkeling en duurzame voedselproductie.
Het gemeentebestuur ziet het plan wel zitten, maar de gemeenteraad moet nog beslissen. Naast het voedselbos en wandelpad omvat het natuurlandgoed onder andere een notenakker, een kas en een woning voor de eigenaar.
De Echtermolenbeek loopt dwars door het landgoed. Een oude boomgaard met fruit- en notenbomen wordt het middelpunt van het landgoed. “Die boomgaard is aangeplant door mijn overgrootvader en is al lang in de familie”, vertelt grondeigenaar Omloo. “De gaard hebben we altijd De Bongerd genoemd, vandaar de naam voor het landgoed.”
Voor de inwoners van Echt-Susteren ziet hij ook voordelen. “Ik wil het landgoed maximaal openstellen. En een aantal hectare grond wordt onttrokken aan intensieve landbouw. Dat maakt het landschap kleinschaliger en leefbaarder. Het wordt nu eigenlijk een kleiner tuinbouwbedrijf.”
Voedselbos
“Het voedselbos geeft een enorme boost aan biodiversiteit”, vertelt hij verder. Hij heeft nu al een klein bosje aangeplant als proef. “Je ziet al dat de jagers daar al blij mee zijn. De reeën, de wilde zwijnen en de hazen weten die hoek goed te vinden.” Maar dat die het voedsel opeten is ook dubbel voor Omloo, want hij wil het voedsel gaan verkopen. “Niet via een winkeltje op het landgoed, maar mogelijk hebben winkels in de buurt interesse.”
Tekst gaat verder onder foto

Provincie en heemkundekring kritisch
Tijdens de inspraakperiode voor het plan, eind 2023, zijn twee zienswijzen ingediend door de provincie en de heemkundekring. De provincie had kritiek op het feit dat de bebouwing buiten bestaand bebouwd gebied ligt. Ook vond de provincie dat onvoldoende onderbouwd was hoe het plan past binnen de Omgevingsvisie Limburg. Na overleg is het plan aangepast: een recreatiewoning is geschrapt, waardoor alleen de beheerderswoning en een opslagschuur overblijven.
De heemkundekring Echter Landj uitte zorgen over ‘aantasting van het open landschap’ door de nieuwe bebouwing en bospercelen. “We hebben wat extra zichtlijnen aan het plan toegevoegd”, zegt Omloo daarover.
Daarnaast twijfelt de vereniging aan de economische haalbaarheid van een voedselbos en wordt gevreesd voor extra verkeersdrukte. De gemeente Echt-Susteren wijst erop dat de bebouwing op ruime afstand van de weg wordt geplaatst en deels aan het zicht onttrokken wordt door de landschappelijke inpassing. Ook gaf de gemeente aan dat de verkeerseffecten beperkt blijven, met slechts enkele voertuigbewegingen per dag.
Een belangrijke voorwaarde in het plan is dat de inrichting van het landgoed daadwerkelijk gerealiseerd moet zijn, voordat de woning van de eigenaar in gebruik mag worden genomen.
Laatste stap: stemming gemeenteraad
Nu het gemeentebestuur akkoord is, moet de gemeenteraad zich op 17 april over het bestemmingsplan buigen. Als de raad instemt, treedt het plan na een eventuele beroepsprocedure in werking. Binnen drie jaar is Echt-Susteren dan een nieuw groen recreatiegebied en duurzaam agrarisch initiatief rijker.