Klooster Mariabosch krijgt eindelijk nieuwe functie
Een nieuw plan voor Klooster Mariabosch in Baexem voorziet in 27 zorgeenheden, 18 zorgappartementen. Dat kan als alles meezit al over twee jaar worden opgeleverd. 40 appartementen en acht woningen laten langer op zich wachten.
Al sinds 2010 zijn er plannen om een nieuwe bestemming te geven aan het monumentale klooster Mariabosch. Sinds 2020 ging projectontwikkelaar Provama al met het poortgebouw aan de slag.
Omwonenden hadden bezwaren tegen hun plannen. Het aanzicht van het monumentale pand zou te veel inboeten op de eerste schetsen, vooral vanwege de hoeveelheid glas. Daarnaast waren er zorgen over het grote aantal van 40 huurappartementen en de plek van de acht woningen die aan de Briasboschweg waren ingepland. De plannen liepen vertraging op en inmiddels zijn ook de kosten enorm toegenomen.
Maar de plannen zijn aangepast en voldoen nu ook aan de nieuwste eisen ten aanzien van de energievoorziening, vertelt Jules Willems uit Horn die het project coördineert voor Provama, samen met Proteion en Samen Zorgen Huis Leudal.
Het totaalplan voorziet in 27 zorgeenheden voor kortdurende zorg in het poortgebouw en 18 zorgappartementen voor mensen met een zorgindicatie in de Mariakapel. De aantallen zijn niet veranderd, het plan voorziet nog steeds in 40 woonappartementen, waarvan 20 sociale huur en 20 voor de vrije sector. Voor een later stadium staan er nog maximaal 8 grondgebonden woningen op de planning.
Mariakapel
Wegens stijgende energieprijzen en zorgkosten is ook de exploitatie van het Samen Zorgen Huis Leudal dat inmiddels in de Mariakapel is gevestigd, nader onder de loep te nemen. Om de exploitatie toekomstbestendig te krijgen zijn energiemaatregelen genomen, zoals het isoleren van gevels.
Ook kostentechnisch zijn de gebouwen anders ingedeeld. Zo komen er in het poortgebouw geen 18 ruime kamers voor zorgbehoeftigen, maar 27. “Daarmee is het financieel beter rond te zetten”, zegt Willems. “En er is ruimte voor een mooie gemeenschappelijke ruimte.” De 18 ruime kamers zijn voorzien in de Mariakapel. Hier wordt al kortdurende zorg aangeboden. In de toekomst wordt daar wonen met zorg aangeboden voor mensen met een zorgindicatie.
Samen Zorgen Huis Leudal, Proteion en Provama hebben de conceptplannen gepresenteerd aan de gemeente Leudal. Willems: “De gemeente reageerde positief.” Als de gemeenteraad geen bezwaren ziet, zal de vergunning niet lang op zich laten wachten, verwacht Willems. Hoe lang het zal duren voordat zorgbehoeftigen in het voormalige klooster terechtkunnen, antwoord hij zeer voorzichtig: “Ik hoop dat het over twee jaar wordt opgeleverd.”
Starters
De middenbeuk is een ander verhaal. “Deze is zo slecht, dat er niets anders op zit dan het te slopen.” Op de plek van de huidige middenbeuk zijn 40 woningen gepland, twintig bestemd voor sociale huur en twintig appartementen in het middensegment, zowel voor koop als huur. “Uitermate geschikt voor oudere mensen uit de omgeving die wat kleiner willen wonen”, vindt Willems. “Dat is goed voor de doorstroming. Er komen dan weer huizen in het dorp vrij voor starters.”
Het is echter een grote uitdaging om de ontwikkeling ruimtelijk, kwalitatief en financieel haalbaar te maken. Ook omdat erfgoedvereniging Bond Heemschut vindt dat de middenbeuk, net als het poortgebouw en het kapelgebouw, een monumentale status moet krijgen en dus in de huidige vorm behouden moet blijven. In dat geval zijn de plannen financieel niet meer te realiseren, meent Willems: “Dat zou catastrofaal zijn.”