LeudalMaasgouwRegioRoerdalen

Leudal onvoorzichtig met privacy van online vragenstellers

De gemeenten Leudal en Beek gaan niet goed om met de privacy van hun inwoners. Dat blijkt uit onderzoek van klantenservicebureau Pricon. Zij horen bij de vijf van de 31 Limburgse gemeenten zonder e-mailadres op hun website.

Wie online contact zoekt met een van deze vijf gemeenten is hier aangewezen op een contactformulier. Leudal en Beek vragen daarbij, ook als het een eenvoudige vraag betreft, om onnodige persoonlijke informatie in te vullen. Dit brengt het percentage van Limburgse gemeenten die mogelijk privacybarrières opwerpt op 7 procent. Daarmee scoort Limburg beter dan het landelijk gemiddelde van 11 procent.

Wie bij de gemeente Leudal online een eenvoudige vraag wil stellen dient eerst in te loggen met DigiD. Wie dit niet wil, wordt gevraagd de volledige naam, adresgegevens, telefoon en e-mailadres achter te laten op een formulier. “Wij vragen de normale contactgegevens van klanten zodat we ook duidelijk en gericht kunnen communiceren”, reageert de gemeente. In het kader van privacy van inwoners is het volgens een woordvoerder juist extra van belang te weten met wie ze communiceren. “Zo voorkomen we dat we informatie verstrekken aan niet-bevoegde personen.”

De gemeente heeft geen mailadres op de website, ook dat is volgens een woordvoerder een bewuste keuze: “De praktijk leert dat wij als organisatie op ons algemene e-mailadres uiteenlopende berichten ontvangen. Via een korte mail wordt dan bijvoorbeeld een evenementenvergunning of subsidie aangevraagd.”

De informatie die noodzakelijk is voor het in behandeling nemen van een aanvraag ontbreekt dan of is niet volledig. Ook ontbreken vaak de persoonsgegevens zodat de gemeente niet weet met wie zij communiceren. “Dit leidt tot extra mailwisselingen met aanvullende vragen of verwijzingen naar een informatiepagina of webformulier.”

Geen ontvangstbevestiging
Pricon deed onderzoek naar het e-mailverkeer met gemeenten en kreeg van acht Limburgse gemeentes geen ontvangstbevestiging. Hierbij waren ook de Midden-Limburgse gemeentes Maasgouw en Roerdalen. Naar verhouding loopt Limburg hiermee in de pas met de rest van het land.

Limburg reageert wel iets trager op een eenvoudige vraag per mail. In Midden-Limburg gaat het relatief goed, hier geven alle gemeenten binnen twee werkdagen een reactie, met uitzondering van Nederweert. Daar duurt het maximaal een week. Vooral Maastricht trekt het Limburgse percentage omlaag, die gemeente gaf zelfs na drie weken nog geen antwoord.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button