Leudal

Ronduit Open maakt gemeenteraad Leudal kampioen vragensteller

Nergens anders in Midden-Limburg krijgt het college van B&W meer schriftelijke vragen te verwerken dan in Leudal. Dit is vooral te danken aan Ronduit Open die de afgelopen twee jaar maar liefst 129 vragen wist te stellen.

Tussen het aantreden van de gemeenteraad in maart 2022 en 31 mei 2024 heeft de raad maar liefst 210 schriftelijke vragen gesteld, blijkt uit een inventarisatie van VML Nieuws. Opvallend is dat een groot aantal daarvan vanuit de coalitie kwam: Met maar liefst 41 vragen aan het college is de zilveren medaille voor D66. Het goud is echter voor Ronduit Open, deze partij stelde maar liefst 129 schriftelijke vragen.

Fractievoorzitter Stan Backus van Ronduit Open noemt drie redenen voor de eretitel van Leudal en de koppositie van zijn eigen partij. “In de eerste plaats boekt Leudal alles wat maar in te boeken is in als raadsvraag. Stel dat ik vraag hoe laat morgen de vergadering is, dan kan het zijn dat dit als raadsvraag wordt ingeboekt”, zegt hij gechargeerd.

Magere informatievoorziening
Behalve de uitgebreide administratieve ambities van de ambtenaren is ook het tekort aan informatieverstrekking volgens Backus een reden van het hoge aantal vragen. “Wij hebben altijd gehamerd op de magere informatievoorziening. Wij moeten dus wel blijven vragen om duidelijkheid en om meer informatie.”

Dit hangt samen met het derde punt: het detailniveau. “Wij krijgen veel vragen van inwoners en daarom vragen wij dossiers op. Wij willen onze eigen dossierkennis opbouwen en hebben daar informatie voor nodig. Tot op detail willen wij weten wat de gemeentelijke beslissingen betekenen voor de inwoners.”

Antwoorden
Voor D66 zijn schriftelijke vragen een middel om de aandacht te vestigen, maar ook om duidelijk te krijgen waarom het college bepaalde afwegingen maakt. Vandaar dat de coalitiepartner maar liefst 41 schriftelijke vragen indiende.

Jort Raemakers, fractievoorzitter van D66, wijst erop dat hun partij met vijf leden een grote partij is. “Wij zijn constructief, maar kritisch en ook transparant naar de inwoners. Met schriftelijke vragen laten we zien waar we mee bezig zijn en ook de antwoorden van het college worden openbaar.”

Schriftelijke vragen zijn volgens hem de snelste manier om iets aan de orde te stellen. “Ambtenaren bereiden de vragen voor zodat je ook een heel duidelijk antwoord krijgt. We kunnen in een commissievergadering ook mondelinge vragen stellen, maar die zijn niet voorbereid.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button