Woonwagenbewoner Beer eist drie nieuwe woonwagens of sleept Leudal voor rechter

Na een lange strijd kreeg Beer van Susteren in september 2020 eindelijk drie woonwagens voor hem, zijn zoon en zijn dochter. Opgelucht als hij toen was, zo geërgerd is hij nu. Na plaatsing bleken er allemaal gebreken te zijn. Nu, vijf jaar later, zit Beer in een woonwagen die onder andere scheuren vertoont en waar het in de zomer bloedheet en in de winter steenkoud is.
De geboren Venlonaar dacht na zestien jaar strijd voor een eigen woonwagen eindelijk rust te vinden in Heythuysen, samen met zijn terminaal zieke vrouw. Maar de gloednieuwe woonwagen bleek al snel onbewoonbaar. Beer en zijn vrouw moesten terug naar hun rijtjeshuis in Horn, omdat ze in de woonwagen niet konden wonen. “Alles is mis aan deze bouwval en het wordt van kwaad tot erger. In Horn hebben we twee jaar op de grond moeten slapen, omdat we in onze woonwagen al onze meubels hadden staan. Nu is mijn vrouw overleden en heeft ze er nooit kunnen wonen. Dat neem ik ze echt kwalijk”, verzucht van Susteren.
Zomer te heet, winter te koud
Op het eerste oog lijkt er niks mis te zijn met de net ingerichte woonwagen aan de Molenzicht. Tot Beer wijst naar de vloer, de scheuren in de muur en naar een rapport over de temperatuur en luchtvochtigheid in zijn woonwagen van juli 2021. “Buiten was het 25 graden, in mijn woning 38,6 graden. In de zomer moet ik alle ramen openzetten en de airco op volle toeren laten draaien. In de winter zet mijn dochter in de middag de airco op het warmst, zodat ik niet in een ijskoud huis binnenkom”.
Daarnaast concludeert het rapport van Van Vocht, een onafhankelijke expert, dat de luchtvochtigheid in de woonwagen rond de 62 procent lag en dat is volgens de normen te hoog. Van Susteren, die COPD en hartproblemen heeft, noemt de situatie ongezond.
“Als het niet wordt opgelost schakel ik een advocaat in en sleep ik Leudal voor de rechter”
Kastje naar de muur
Al tijdens de bouw in 2020 had Van Susteren twijfels over leverancier Nijbod Consultancy BV. Op zijn computer toont hij beelden van bouwmaterialen die tijdens hevige regenval onafgedekt buiten lagen. “Leudal heeft iemand gekozen die het snel kon bouwen. Nijbod heeft alle spullen laten leveren door een bedrijf dat pas twee en een halve week ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel en inmiddels failliet is”, aldus Van Susteren.
Na klachten liet de gemeente een onafhankelijk onderzoek uitvoeren door Nijman. Hieruit bleek dat Nijbod in gebreke is gesteld. Het duurde nog zo’n twee jaar voordat er renovaties konden plaatsvinden. Toch trok Van Susteren in 2022 in de woonwagen.
“De wethouder beloofde dat binnen drie maanden een oplossing zou komen. Maar hij vertrok vrij snel uit Leudal, waardoor ik met de problemen bleef zitten. Na twee jaar was er eindelijk een definitieve uitspraak. We zijn in oktober 2024 uit onze woonwagen gegaan en hebben zeven weken op de Boschmolenplas gewoond (vakantiepark in Heel red.) Tijdens de renovatie aan onze woonwagen was de aannemer erg geheimzinnig. Alles was met zwarte zeilen afgezet inclusief camerabewaking, een moordzaak was er niks bij”, aldus Van Susteren.
Tekst gaat verder onder de foto.




Terug naar huis
Na zeven weken konden hij en zijn familie terug naar Heythuysen en zou alle ellende opgelost moeten zijn. Maar de verwarming functioneerde nog steeds niet en ook het luchtzuiveringssysteem (WTW-systeem) werkte niet. “Het erge is dat wij als schuldige worden aangewezen. En dat komt omdat wij een airco hebben en dat zou zogenaamd niet samen kunnen met een WTW-systeem. Maar dat is onzin, zo heb ik vernomen na wat telefoontjes. Daarbij is de airco geplaatst door de gemeente, dus naar ons moet je niet wijzen,” concludeert Van Susteren.
Tot overmaat van ramp doken opnieuw scheuren op in de woning en komt de vloer omhoog. “Aan de buitenwand hebben ze platen geplaatst en binnen is er gestukt, maar niets écht opgelost. Ik had met klem verzocht dat ze mijn isolerende vloer niet mogen weghalen. Dat is wel gebeurd. De oude vloer was lekker zacht, deze hard en koud”, demonstreert Beer.
Onderzoek na onderzoek
De gemeente Leudal heeft laten weten dat een onderzoek is gestart naar de klachten. Toch ziet Van Susteren de resultaten met weinig positivisme in. “Er zijn drie woonwagens die klachten ondervinden, maar Dekra (de onafhankelijke onderzoeker red.) is maar in één woonwagen geweest. Deze bouwval is niet meer te redden, dat weet ik zeker. Ik laat deze woonwagen niet meer renoveren, anders moet ik er straks weer uit. Ik eis gewoon drie nieuwe woonwagens. Zo niet, dan schakel ik een advocaat in en stap ik naar de rechter”, stelt Beer.