Leudal

Zelfs dode en dwangsommen dwingen gemeente Leudal niet tot besluit

Landgoed Leudal wil een veilige uitgang voor voetgangers en fietsers. Al twee jaar ligt er een vergunningaanvraag, maar de gemeente neemt geen besluit. Vorig jaar werd er op de Roggelseweg iemand doodgereden, maar de gemeente onderneemt geen actie. Nu legt de rechter de gemeente een dwangsom op. Dat is dwangsom nummer acht.

Bezoekers van Landgoed Leudal in Haelen moeten via de Roggelseweg naar het dorp. Dit is niet alleen een stuk om, maar vooral onveilig. Wilbert Hikspoors heeft daarom ruim twee jaar geleden een vergunning aangevraagd om aan de achterkant een veilige doorgang te mogen maken richting het dorp.

De gemeente en Wilbert Hikspoors liggen al jaren in onmin. Er lopen inmiddels 62 rechtszaken. De gemeente zal daarom niet zomaar ja zeggen op een vergunning, maar het zegt ook geen nee. “Want ze hebben geen argumenten om het mij te weigeren”, meent Hikspoors.

Oekraïense vluchtelingen
Wel legt de gemeente de ondernemer een dwangsom op. “Als we via de achterkant naar het dorp gaan, komen we aan het betalen.” Dus lopen en fietsen de bezoekers om, via de gevaarlijke Roggelseweg. “Vorig jaar is één van de Oekraïense vluchtelingen die we toen nog mochten huisvesten doodgereden”, vertelt de eigenaar. “Maar de gemeente nam nog steeds geen besluit.”

Lees ook: Leudal stuurt vluchtelingen naar tijdelijk onderkomen wegens bestemmingsplanperikelen

Maar als de gemeente geen besluit neemt, kun je als belanghebbende naar de rechtbank, weet Hikspoors inmiddels. De rechtszaak die hij hiermee won, leverde de gemeente de achtste dwangsom op. De gemeente moet elke dag dat ze geen beslissing neemt, honderd euro betalen, met een maximum van 15.000 euro.

Of de gemeente dit keer wel een beslissing neemt, betwijfelt Hikspoors ernstig. Andere keren koos ze er gewoon voor om de dwangsom te betalen. “In plaats van een besluit te nemen, gaat ze naar de rechtbank omdat ze het niet eens zijn met de dwangsom. De rechtbank gaat daar dan niet in mee en zegt dat ze gewoon een beslissing moeten nemen. Maar de gemeente neemt geen beslissing, ze betaalt gewoon de dwangsom.”

60.000 euro

Dit heeft Hikspoors in maart al 60.000 euro opgeleverd. Daarnaast lopen er nog drie dwangsommen. Tot vorige week, toen de gemeente Leudal opnieuw een rechtszaak verloor. Het aantal dwangsommen dat de gemeente uit moet keren komt daarmee op acht. “Ik heb telkens de hoop dat de gemeente er iets van leert, maar het lerend vermogen van de gemeente is niet groot.”

De gemeente Leudal is op vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button