Gemeente ziet gezondheidscentrum Maasbracht wel zitten, voor huisartsen hoeft het niet meer

In Maasbracht moet een nieuw gezondheidscentrum komen met daarboven 14 appartementen. Het centrum is volgens de gemeente een uitkomst voor de apotheek en huisartsenpraktijk die op hun huidige locatie niet kunnen doorgroeien. Maar voor huisartsenpraktijk Roland en Hogewoning hoeft dat niet meer. “We zijn vorige maand uit dit project gestapt”, aldus huisarts Ton Roland.
Het nieuwe complex moet op een terrein komen aan de Sint Joosterweg dat sinds 2013 braak ligt, na het verdwijnen van tuincentrum De Bloemschuur. Volgens het college is de ontwikkeling van deze locatie wenselijk, omdat het de entree van Maasbracht is vanuit onder andere de A2. De burgemeester en wethouders zien het plan in ieder geval zitten.
Ingehaald door de tijd
Huisartsenpraktijk Roland en Hogewoning zag zich in eerste instantie wel op deze nieuwe locatie, maar is vanwege meerdere factoren afgehaakt. “We zijn al 2,5 jaar bezig met dit project. In die tijd hebben we een praktijk in Stevensweert overgenomen, waardoor het voor ons niet meer per se hoeft om naar een grotere nieuwe locatie te gaan”, geeft huisarts Ton Roland als belangrijkste reden. Al blijkt dat er ook meer speelt, wat hij liever niet wil toelichten. De andere huisartsenpraktijk in Maasbracht laat weten dat zij niet betrokken zijn bij het project.
Het is dus de vraag hoe invulling wordt gegeven aan de huisartsenpraktijk in de huidige plannen. De manager van Service Apotheek Maasbracht laat weten dat zij wel nog steeds betrokken zijn bij het project. Bij initiatiefnemer en makelaarskantoor AB&P Vaassen was niemand bereikbaar voor een toelichting.
Toekomstgericht centrum
Het moet een toekomstgericht centrum worden met ook ruimte voor een fysiotherapiepraktijk in het gebouw, zo staat in de plannen. Op de bovenverdiepingen komen 14 huurappartementen in de middenhuurklasse, voor met name senioren. Die woningen worden drempelvrij opgeleverd.
Volgens de gemeente past het plan goed binnen de omgevingsvisie, waarin wordt ingezet op nieuwe ontwikkelingen binnen bestaand bebouwd gebied. De afdeling volkshuisvesting staat positief tegenover het initiatief, dat aansluit bij het lokale woonbeleid. De omgevingscommissie is ook grotendeels te spreken over het ontwerp, al zijn er nog enkele aandachtspunten, zoals aanpassingen aan de gevel en vergroening van het dak.
Prille plannen
De plannen bevinden zich nog in de voorbereidende fase. Het college heeft in principe ingestemd, maar de gemeenteraad moet nog een definitief besluit nemen. Daarvoor moet het vergunningstraject worden opgestart, waarbij het betrekken van omwonenden wordt aanbevolen door de gemeente.
Daarnaast zijn diverse technische onderzoeken nodig, onder meer naar geluid, stikstof en bodemkwaliteit. De gemeente benadrukt dat eventuele risico’s en kosten bij de ontwikkelaar komen te liggen. Zes jaar geleden werden nog plannen voor een woonzorgcomplex op deze locatie ingediend bij de gemeente, maar die zijn uiteindelijk niet tot uitvoering gekomen.