Windenergie van Noordzee mogelijk rechtstreeks naar Maasbracht
Het oplopende stroomtekort van Limburg in het algemeen en Chemelot in het bijzonder, kan worden opgelost met windenergie van de Noordzee. Daarvoor is een convectorstation nodig. Een complex van vijfenhalve hectare, met gebouwen van 25 meter hoog. Vraag is alleen: komt dit naar Maasbracht, of naar Graetheide?
Er is de komende jaren veel meer stroom nodig. Het elektriciteitsnetwerk wordt de komende jaren verzwaard, zodat er meer wind- en zonne-energie op het net kan worden aangesloten. Maar vooral voor de toekomstplannen van Chemelot is een netverzwaring met regionale energieopwekking niet genoeg.
Lees ook: Limburg krijgt nieuw stroomnet met splinternieuwe meterkast in Maasbracht
Het chemisch industriepark in Geleen heeft zich ten doel gesteld alle chemische processen te elektrificeren. Dit betekent dat het huidige verbruik zal verviervoudigen, tot meer dan 1.000 MW in 2030. In heel Zuid-Limburg, dus inclusief Chemelot, stijgt het elektriciteitsverbruik van 900 MW nu naar 1.700 in 2030.
Noordzee
Om die stijgende vraag in te vullen, wordt Limburg aangesloten op de Delta Rijn Corridor: een netwerk van meerdere ondergrondse buisleidingen voor waterstof, CO2 en ammoniak en kabels voor 6 GW gelijkstroom. Dit gaat lopen vanaf Rotterdam naar het Roergebied via het industriegebied in de Moerdijk en Chemelot in Geleen. De elektriciteit is voor het grootste deel afkomstig van windenergie op de Noordzee.
Deze elektriciteit komt als gelijkstroom Limburg binnen. Dit voorkomt energieverlies. Deze gelijkstroom moet worden omgezet naar wisselstroom, zodat het geschikt is voor het elektriciteitsnet. Hiervoor is een convectorstation nodig. Voor zo’n station is een terrein van vijfenhalve hectare nodig, waar gebouwen van 25 meter hoog komen.
Tennet is nu zoekende naar een locatie om deze convector te bouwen. Hun aandacht is gevestigd op zowel Graetheide bij Born als op Maasbracht, de ‘meterkast van Limburg’. “We zijn in gesprek met gemeentes en er komen omgevingstafels waar we in gesprek gaan met bewoners”, vertelt Peter Hofland, woordvoerder van Tennet. In 2025 verwacht hij meer te weten over de exacte vestigingslocatie. Wanneer de bouw begint, of wanneer deze is afgerond, is nog niet bekend.
Lees ook: Verzwaren Limburgs elektriciteitsnet laat jaren op zich wachten