Echt-Susteren

Asbest vertraagt sloop van Kamerhof langs A2

De sloop van de historische hoeve De Kamerhof, gelegen langs de A2 tussen Holtum en Baakhoven, heeft vanwege de vondst van meer asbest dan verwacht enige vertraging opgelopen. Dat bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegenover VML Nieuws.

De hoeve werd op zondag 3 november bezet door een aantal actievoerders. Zij keerden zich niet alleen tegen de sloop, maar ook tegen de verbreding van de A2 en het gebruik van de omstreden bouwstof Beaumix bij die verbreding.

Lees ook: Actievoerders verlaten hoeve Kamerhof in Susteren met stille tocht

Nadat pandeigenaar Rijkswaterstaat naar de rechter stapte om de bezetters uit de hoeve te krijgen, pakten de actievoerders op woensdag 13 november zelf al hun biezen, en verlieten met een stille tocht De Kamerhof. De volgende dag stelde de rechter middels een dwangsom dat het gebouw niet langer bezet mocht worden. Rijkswaterstaat kon verder met de sloop.

Nieuwe planning

Nu bijna drie weken later lijkt er op het oog weinig veranderd rond De Kamerhof. Wel zijn de op de hoeve in het wit gekalkte slogans tegen aannemer Boskalis en bouwstof Beaumix inmiddels overgeschilderd.

Woordvoerder van Beerendonk stelt dat er in het pand meer asbest werd aangetroffen, waar niet op was gerekend. “Dat heeft het sloopschema vertraagd”, beaamt hij. Het extra asbest wordt eind deze week verwijderd.

Volgende week maandag en dinsdag wordt de hoeve van binnen dan verder gestript, en op 11, 12 en 13 december vindt volgens de nieuwe planning de uiteindelijke sloop plaats. De voorlichter verwacht met de rechterlijke uitspraak achter de hand niet dat er tegen die tijd nog actievoerders zullen opduiken: “Met die grote machines is dat ook veel te gevaarlijk.”

Jachthuis blijft

Alhoewel De Kamerhof, de schuren en de achterliggende woning eind volgende week van de aardbodem verdwenen zullen zijn, blijft er toch een klein stukje van het complex behouden, en dat is het Jachthuis.

Dat valt namelijk buiten het gebied wat nodig is om de verbreding van de A2 te kunnen realiseren. Dat is te zien op luchtbeelden en wordt bevestigd door Rijkswaterstaat.

Het gaat om het gebouw rechtsonderaan ten opzichte van de Kamerhof (tekst gaat door onder foto):

Kosten rechtszaak

Tijdens het kort geding enkele weken geleden werden de actievoerders door de rechter veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten van ongeveer 2.000 euro. Binnen de kring van de actievoerders wordt aangegeven dat tot dusver nog niemand een nota heeft ontvangen. “We kunnen niet inschatten hoe serieus er onderzoek naar ons wordt gedaan. Het kan ook best een tijd duren voor je iets ontvangt, als ze al weten aan wie ze een dagvaarding moeten sturen.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button