RegioRoermondWeert

Ziekenhuizen Weert en Roermond stoppen met zzp’ers

Het Laurentiusziekenhuis (LZR) in Roermond en het St. Jansgasthuis (SJG) in Weert stoppen met het inhuren van zzp’ers. Dat doen ze nu gecontroleerd gaat worden of het ingehuurde werk niet op een normaal dienstverband lijkt. Beide organisaties verwachten niet dat een en ander tot grote problemen gaat leiden.

De overheid wil af van zzp-werk dat lijkt op een dienstverband. Daar zijn meerdere redenen voor. Er moeten meer vaste contracten komen want dat leidt tot meer bestaanszekerheid bij werknemers. Daarnaast is het inhuren van zzp’ers duur en het leidt tot scheve verhoudingen op de werkvloer. Ze verdienen beter en hebben meer eigen invloed op het dienstrooster en in de praktijk komen ze minder vaak opdagen bij vergaderingen en bijeenkomsten. Al met al wil de overheid minder zzp’ers en daarom gaat de belastingdienst vanaf januari in het kader van de wet DBA controleren of het werk niet erg op een dienstverband lijkt, met alle rechten en plichten daarbij.

Ook zorgorganisaties zoals ziekenhuizen krijgen daar mee te maken. De twee ziekenhuizen in Midden-Limburg stellen op vragen van VML Nieuws dat ze in actie gaan komen, maar dat de gevolgen handelbaar zijn. “LZR is op een beperkt aantal plekken binnen de directe zorg afhankelijk van ZZP’ers. Het betreft meer specialistische werkzaamheden waar krapte voor bestaat. In het algemeen kan het Laurentius voorzien met eigen medewerker. ZZP-ers worden voor het merendeel ingezet bij onvoorziene verstoringen”, aldus een verklaring van het ziekenhuis. “LZR stopt met het inzetten van ZZP’ers waarvan niet kan worden aangetoond dat deze binnen de kaders van de wet DBA kunnen worden ingezet.”

Aanvankelijk maakte het LZR zich zorgen over de gevolgen, maar stelt nu dat het meevalt. “Mede omdat een aantal van de ZZP-ers op cruciale moeilijk vervulbare posities hebben besloten om in loondienst te komen bij Laurentius. Het beleid van het LZR is gericht op het in loondienst nemen en houden van zorgprofessionals. Mocht het een algemeen beeld worden in de zorg, dan draagt dat volgens ons bij aan het betaalbaar houden van de zorg.”

Ook het SJG stopt met de inhuur van zzp’ers, meldt het ziekenhuis in een verklaring. “Naar aanleiding van het verscherpte toezicht op schijnzelfstandigheid per 1 januari hebben wij ons beleid en onze contracten ook nagelopen. Dit heeft geleid tot het in dienst nemen van en ook het afscheid nemen van enkele zorgverleners die tot voor kort als ZZP’er in ons ziekenhuis werkten. Voor enkele functies betekent dit dat we een nieuwe collega gaan werven. Het gaat om een beperkte groep, waardoor de gevolgen voor onze organisatie ook beperkt blijven. Voor de toekomst kiezen we zoveel mogelijk voor werving van medewerkers en eventueel detachering vanuit onze partner Maastricht UMC+.”

Over de aantallen zzp’ers die beide ziekenhuizen nu schrappen worden geen mededelingen gedaan.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button