IJsjesfabriek Roermond failliet: ‘mismanagement’
Emoties bij het personeel van het failliet verklaarde Dedert IJs in Roermond. Deze week werd bekend dat de ijsjesfabriek niet meer te redden is. Honderd mensen verliezen hun baan. “Dit was niet nodig geweest. Er is met geld gesmeten.”
Op het terrein van Dedert IJs op industrieterrein Roerstreek zijn nog wat mensen op aan het ruimen of stappen net in hun auto. Op de vraag hoe dit nou heeft kunnen gebeuren, komt een woord telkens terug: mismanagement. Niemand wil zijn naam geven, want er zal toch naar een nieuwe baan gezocht moeten worden. Maar de kritiek is niet mild. “Er werden managers aangenomen met een dik salaris”, vertelt een man uit Litouwen, die zeven jaar in de fabriek heeft gewerkt. “Het leek niet op te kunnen. Waarom moet iemand hier 70 mille per jaar verdienen, terwijl er al problemen waren. Kom op, we zijn een ijsjesfabriek. Iedereen op de wereld houdt van een waterijsje zo af en toe. Hoe kan een fabriek die zo’n populair product maakt nou over de kop gaan? Dat moet wel mismanagement zijn.”
Twee dames stappen in de auto. Op de vraag hoe ze het faillissement ervaren, worden het verdriet en de frustratie zichtbaar. “Natuurlijk had dit voorkomen kunnen worden”, zegt een van hen, terwijl de tranen in haar ogen staan. “Maar de eigenaren smeten met geld. Mismanagement? Zeker! Nu is het te laat en moet dit mooie bedrijf sluiten. Ik heb hier twintig jaar gewerkt, dit doet pijn.” En weg rijden ze, van het terrein af, waarschijnlijk voor altijd.
Dedert IJs, van de raketjes, twisters en dubbellikkers, zat al langer in zwaar weer. Er werd steeds opnieuw geld ingepompt, maar de verliezen bleven aanhouden. Slechte zomers en corona speelden daarbij een rol. Uiteindelijk werd uitstel van betaling aangevraagd, meestal het voorportaal van een faillissement.
De curator heeft nog alle zeilen bijgezet om het bedrijf te verkopen en zo een doorstart te bewerkstelligen en de werkgelegenheid te redden. Vijf partijen toonden belangstelling, maar tot een reëel bod kwam het niet.
Het bedrijf wordt nu ontmanteld en alles wat verkoopbaar is, wordt ter overname aangeboden. Met de opbrengst worden schuldeisers betaald.
Dedert IJs was vanaf 1967 actief in Roermond. Tijdens topperiodes werkten er honderd vaste mensen en 150 uitzendkrachten. Voor mensen die hun werk nu verliezen wordt geprobeerd een banenmarkt te organiseren.