Roermond

Verzopen en platgereden padden, salamanders en kikkers: Roermond schakelt hulp in

Tijdens de jaarlijkse amfibieëntrek komen veel amfibieën in stedelijke gebieden in gevaar door trottoir- en straatkolken. Ook worden padden, salamanders of kikkers overreden. De gemeente Roermond heeft geld vrijgemaakt voor een project waarbij de mens de koudbloedige dieren een handje helpt.

In Nederland nam het aantal padden de afgelopen vijftien jaar met meer dan de helft af. Om dit probleem aan te pakken, worden allerlei initiatieven genomen zoals het plaatsen van speciale roosters of afdekplaten en het installeren van een padden- en kikkertrappen. Ook het creëren van zogenaamde ‘paddenoverzetplaatsen’ waar vrijwilligers amfibieën helpen oversteken, heeft nut.

Roermond gaat aan de slag met een project van Ravon, een landelijke organisatie die zich sterk maakt voor herstel en behoud van de natuur. Door veldonderzoek lokaliseren ze plekken waar zich veel padden en kikkers bevinden en kunnen dan gepaste maatregelen nemen. Zo ook in Roermond.

Tekst gaat verder onder de foto

Vrijwilligers halen de amfibieën uit de kolk (Foto: Ravon)

Winterslaap

Raymond Creemers werkt voor Ravon en is herpetoloog, de wetenschap die gaat over amfibieën en kleine reptielen: “De padden- en kikkertrek komt op gang als de dieren uit hun winterslaap komen en zich naar het water verplaatsen voor de voortplanting. Daarbij steken de dieren ook wegen over waar verkeer overheen rijdt. Veel dieren worden dan verpletterd maar er is ook een grote groep die in de kolken valt.”

Vrijwilligers zetten zich in om de padden en kikkers uit de kolken halen, voordat het te laat is. “Studenten van de HAS helpen mee met de bouw van padden- en kikkertrappen zodat de kosten laag gehouden worden. De gemeente Roermond bekostigt het project.”

Tekst gaat verder onder de foto

foto: Ravon


Studenten doen onderzoek

Uit onderzoek dat door studenten van de HAS in Den Bosch is verricht, komt naar voren dat het plaatsen van trappen zinvol is. De meeste dieren gaan namelijk op een niet natuurlijke wijze dood. Een experiment heeft aangetoond dat 95 procent van de dieren eruit kruipt. In Maastricht en Nijmegen heeft het goed uitgepakt, laat Creemers weten.

Het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg heeft een serie lezingen georganiseerd over de paddentrek. De eerste lezing is op 9 januari in De Groene Transformator in Roermond.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button