MaasgouwRoermond

Project Veilige Maasplassen afgetrapt: ‘Eindelijk gaat er wat gebeuren’

“Ik merk dat er eindelijk wat gaat gebeuren”, zegt Wildert Schuuring op de aftrap van het project Veilige Maasplassen in Stevensweert maandag. Hij woont in De Weerd aan de Maasplassen en is benaderd om mee te denken voor het project waar gemeente Roermond en Maasgouw met allerlei autoriteiten en organisaties samen optrekken voor veiligheid op en rond het water.

Al eerder werd duidelijk dat er nieuwe maatregelen komen op de Maasplassen om de veiligheid te garanderen, zoals verplichte naamgeving van boten, een digitaal nachtregister en extra controles op onder andere snelheid, alcoholgebruik en illegaal kamperen. Er komen ook instructievideo’s voor huurders van boten, en havenmeesters krijgen trainingen om verdachte situaties sneller te herkennen.

Lees ook: Extra maatregelen op Maasplassen: boten moeten een naam krijgen, nachtregister en meer

Volgens Schuuring, die al veertig jaar aan het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland woont, is de overlast de afgelopen jaren toegenomen. Vooral door wildkampeerders die ’s nachts in tenten langs de oever slapen. “Die poepen en plassen overal en er liggen soms lange messen en wodkaflessen langs de tent. Ik voel me dan wel onveilig, ja.”

Hij zag de Maasplassen de laatste jaren evalueren tot populair gebied voor watersport en toerisme. Hij is blij met het project, al noemt hij wel Rijkswaterstaat nog. Die partij, die over de Maas gaat, ontbreekt volgens hem nog in het samenwerkingsverband.

Groene boa over boetes

Nahed Meeuws, groene boa van de gemeente Roermond, werkt al sinds 2005 in de buitengebieden rond de Maasplassen. Ze is dolenthousiast dat er meer samenwerking komt. Ze ziet dat mensen behoefte hebben aan toezicht en aanspreekbare handhavers. “We zijn bevoegd voor natuur, milieu en het water. Veel mensen beseffen niet dat het buitengebied net zo belangrijk is als elke woonwijk.”

“Afgelopen jaar hebben we 478 boetes uitgeschreven, van illegaal kamperen tot het ontbreken van reddingsvesten.” Ze benadrukt dat handhaven niet alleen draait om boetes. “Ik heb de regels vertaald naar Duits, Frans en Engels, zodat ik mensen kan uitleggen wat wel en niet mag. Maar bij veiligheidsvoorschriften geven we geen waarschuwing, die zijn er niet voor niets.”

‘Maasplassen wijk in gemeente’

Tijdens de aftrap in Stevensweert benadrukte burgemeester Dion Schneider van Maasgouw het belang van blijvende aandacht voor het gebied. “Dit is ook eigenlijk een wijk van de gemeente waar wat minder aandacht voor was. Het is niet alleen een samenwerking op papier.”

Burgemeester Hoogtanders en Schneider onthullen het nieuwe logo van het project (Foto: VML Nieuws)

Het project Veilige Maasplassen is een samenwerking tussen gemeente Roermond, Maasgouw, provincie Limburg, RIEC Limburg, politie, watersportorganisaties en ondernemers. De komende tijd worden verschillende maatregelen getest, uitgerold en geëvalueerd.

Gerelateerde Artikelen