Roermond

Roermond herdenkt verzetsstrijders met aanvullende informatie op straatnaambordjes

Roermond voegt nieuwe informatie toe aan de straatnaambordjes van straten die vernoemd zijn naar verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Het betreft enkel het onderschrift op de borden; de straatnamen zelf blijven onveranderd. Deze aanpassing is onderdeel van het programma “80 jaar Vrijheid Roermond”, waarmee de stad haar waardering voor de verzetsstrijders uitdrukt.

Met dit burgerinitiatief wil de gemeente de herinnering aan deze moedige mensen levend houden voor zowel huidige als toekomstige generaties. Het gemeentearchief heeft aan de hand van bestaand onderzoek gekeken naar de betrokken verzetsstrijders, de juistheid van de straatnamen en de te vermelden informatie.

Gemeentearchief

“Wij zijn als gemeentearchief alleen betrokken geweest bij het controleren van de gegevens die werden toegevoegd aan de bestaande straatnaamborden van verzetsstrijders”, zegt Tim Sijbers van het gemeentearchief. “Dat hebben we gedaan op basis van Het Verborgen Front van Fred Cammaert, hét standaardwerk over het verzet in Limburg. Cammaert baseerde zich onder andere op interviews met betrokkenen die nog leefden in de jaren ’90 en op archieven die wij bij het Gemeentearchief Roermond bewaren, evenals die in Maastricht.”

De archieven bevatten documenten van de lokale Politieke Opsporingsdienst, later de Politieke Recherche Afdeling, die onderzoek deed naar vermeende ‘foute’ Nederlanders, vertelt Sijbers. “De resultaten hiervan vormden later de basis voor het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, waar nu veel over te doen is in de media.”

Zeven straten

Elk van de straatnaamborden krijgt een bordje aan de onderkant erbij met de geboortedatum, de datum van overlijden en de tekst “Verzetsstrijder Tweede Wereldoorlog”. De straten die de toevoeging krijgen, zijn onder andere de Secretaris Moonenstraat, Bob Boumanstraat, Dominee Hoogendijkstraat, Kapelaan Sarsstraat, Pater van den Heuvelstraat, Pater Bleyslaan en de Joseph Smitstraat.

Zo is het verhaal achter de Secretaris Moonenstraat, dat de secretaris van het Bisdom Roermond, bekend als ‘oom Leo’, een van de belangrijkste figuren in het Limburgse verzet tegen de Duitse bezetter was. Hij was de drijvende kracht achter het door de kerk geïnspireerde verzet. Op 10 augustus 1944 werd hij door de Sicherheitsdienst opgepakt en overleed kort voor de bevrijding in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Moonen staat op de Erelijst van Gevallenen 1940-1945 van de Staten-Generaal.

Ook Dominee Hoogendijk speelde een cruciale rol in het verzet. Hij was lid van de Limburgse Onderduikorganisatie en het Nationaal Steunfonds, dat onder andere hulp bood bij het financieren van onderduikers.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button