Roos (29) uit Roermond verkozen tot beste leraar: ‘Je leert van de spiegel die je ze voorhouden’
“Blijven proberen en niet bang zijn om de plank mis te slaan”, zegt een trotse Roos Hoornick (29), docente aan VSO de Ortolaan in Roermond. Ze is uitgeroepen tot leraar van het jaar 2024, categorie Speciaal Onderwijs. De eervolle prijs kreeg ze tijdens een feestelijke bijeenkomst van de Leraar van het Jaar verkiezing in theater Singer in Laren.
De verkiezing tot leraar van het jaar wordt georganiseerd door de stichting Verkiezing Leraar van het Jaar. Het belangrijkste doel van deze stichting is het lerarenvak meer onder de aandacht te brengen. Aan deze verkiezing deden 4 sectoren mee: primair en voortgezet onderwijs, mbo en speciaal onderwijs. Iedere sector levert afzonderlijk een winnaar.
Roos Hoornick is sinds 2018 werkzaam voor de Ortolaan. Deze school voor speciaal voortgezet onderwijs richt zich op leerlingen met gedragsstoornissen in de leeftijdscategorie 12 tot 21 jaar. Roos was aangenaam verrast toen de organisatie haar telefonisch meedeelde dat ze was genomineerd. “Mijn collega’s Renske en Sonja hadden mij aangemeld voor de wedstrijd. Leraar van het jaar word je niet zomaar. Je hebt een hele weg te gaan. Je moet jezelf uitvoerig presenteren en motiveren. Een eigen promo-video maken en toen ik de top 3 had bereikt, moest ik ook nog stevig in debat met de 8-koppige jury. Kortom, alles bij elkaar een intensieve procedure.”
Roos vindt het belangrijk dat haar leerlingen zo veel mogelijk in de praktijk leren. Zo heeft ze vorig jaar tezamen met de leerlingen een vintage modeshow georganiseerd. En op de vraag hoe je een goede leraar wordt, antwoordt ze: “Het vak van leraar leer je al doende. Je moet er een gevoel voor ontwikkelen. Leerlingen zijn heel eerlijk en duidelijk in wat ze wel en niet willen. Ze houden je een spiegel voor en daarvan leer je”.
ML5 was destijds bij de modeshow aanwezig:
Ambassadeur
De vier winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar het onderwijsvak promoten en zich inzetten voor thema’s die over de kwaliteit van de beroepsgroep gaan. Zij worden vaak uitgenodigd in talkshows, nemen deel aan onderwijsdebatten met collega’s, beleidsmakers, politici op radio en TV en leveren bijdragen in onderwijsvakbladen. Ook worden zij als gastspreker uitgenodigd op allerlei onderwijsevents, zoals de NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling). De winnaars hebben inmiddels allemaal een mediatraining gehad.
De Stichting Leraar van het Jaar heeft als voornaamste doel mensen te enthousiasmeren voor het vak om zodoende het lerarentekort terug te dringen. Ook het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs is een belangrijke doelstelling.