Straatdokters voor dak- en thuislozen aan de slag in Roermond: ‘Iedereen verdient zorg’

In Roermond loopt een proef waarbij straatverpleegkundigen en straatdokters medische en psychische zorg verlenen aan dak- en thuislozen. Met dit initiatief willen de gemeente en Team Bemoeizorg van Vincent van Gogh voorkomen dat aandoeningen verergeren en uiteindelijk leiden tot ziekenhuisopnames of langdurige zorg.
Sinds maart gaan verpleegkundigen de straat op om actief contact te leggen met mensen zonder vaste verblijfplaats. Ze behandelen veelvoorkomende klachten zoals huidproblemen, luchtwegaandoeningen, verslaving en psychische problemen. Ook is er bij hulporganisatie Moveoo een spreekkamer ingericht waar dak- en thuislozen terechtkunnen bij speciaal aangesloten huisartsen.
Volgens de gemeente is het noodzakelijk om eerder in te grijpen. De sterftekans onder dak- en thuislozen is drie tot zeven keer hoger dan gemiddeld. Veel mensen zonder woning zoeken pas hulp als klachten ernstig zijn geworden. Een belangrijke oorzaak is dat reguliere zorg vaak niet toegankelijk voelt, bijvoorbeeld door schaamte, het ontbreken van papieren of het missen van een zorgverzekering.
‘Minder overlast op straat’
Wethouder Marianne Smitsmans sprak recent met de betrokken zorgverleners: “Met deze actieve aanpak verwachten wij mensen met problematische aandoeningen sneller in beeld te krijgen, zodat zij sneller en beter behandeld kunnen worden en zo hun leven op de rit krijgen. Op termijn verwachten wij dat de overlast op straat dan ook minder wordt.”
De pilot loopt tot eind 2025 en kost 177.000 euro. Als de aanpak succesvol blijkt, willen alle betrokken partijen verder in de vorm van een regionaal Sociaal Medisch Team voor Noord- en Midden-Limburg. “Iedereen verdient basis medische zorg, ook als je dak- of thuisloos bent”, zegt projectleider Martijn Nuijten van Team Bemoeizorg.