‘Zingende kapper’ Herten na 10 jaar terug naar Brabant: ‘Krijg hier geen contact’
Doordeweeks knipt Leon Vugts zijn klanten in zijn kapsalon in Herten. In het weekend ruilt hij de tondeuse in voor de microfoon en zingt hij Nederlandstalige hits op feesten en partijen, vooral in Brabant. Maar na tien jaar in Limburg gaat de ‘zingende kapper’ terug naar ‘zijn’ Den Bosch. “Ik woon hier nu tien jaar, en als ik in tien jaar geen één vriend heb. Dat is toch erg, hè?”
Hij kwam ooit voor de liefde naar Roermond. Nadat zijn relatie uitging verhuisde hij naar Herten, waar hij de garage van zijn huis omtoverde tot kapsalon. Hij heeft echt zijn best gedaan om opgenomen te worden in de gemeenschap, zo zegt hij zelf. “Ik heb veel voor de gemeenschap gedaan, zoals voor niks opgetreden en ik heb bij de voetbalclub gezeten, die gesponsord en vier jaar lang de hoogste jeugd getraind.”
De mensen hier zijn meer gesloten, zegt Vugts. “Ik zeg altijd tegen de jeugd die hier komt: als jouw ouders een verjaardag hebben, hoe lang komen dan al dezelfde mensen? Die zeggen: er komen al 20 jaar dezelfde mensen. Als ik bij mijn zus in Den Bosch op de verjaardag ben, zie ik elke keer weer nieuwe mensen. Hier denken mensen echt: we hebben een groepje, daar komt niemand tussen.”
Bij de buurtbarbecue vorig jaar was hij als eerste aanwezig. “Kei leuk, dacht ik eerst. Ik heb anderhalf uur alleen gezeten, omdat de mensen die na mij kwamen gewoon aan een andere tafel gingen zitten”, vertelt hij. “Terwijl ik wel sociaal ben. Een buurman uit Eindhoven ervaart hetzelfde als mij.”
Sjolefestatie en LVK
Vugts is geen onverdienstelijk zanger. Zo staat hij ieder weekend wel op te treden, meestal in Brabant. Zijn bekendste liedje Lola heeft 3,4 miljoen streams op Spotify. Maar in Limburg merkt hij dat het lastig is om als Brabander ertussen te komen. Zo heeft hij naar eigen zeggen acht jaar moeten knokken om op te mogen treden op de Sjolefestatie. “Dat is toch erg, hè?”
Ook deed hij twee keer mee aan het LVK, waarmee hij zowel in Brabant als Limburg het nieuws haalde. “Een LVK-inzending zong ik in het Noord-Limburgs. Dat wordt weggezet als: uit welk land kom jij, dat is toch veelzeggend”, vertelt hij. “Als je als Limburger meedoet in Brabant met zoiets, dan zouden ze zeggen: je spreekt de taal niet, maar het is toch mooi dat je meedoet. Die moeten we erbij houden, denken we dan.”
Tekst gaat verder onder video
Voor iedereen die wel eens in de stoel zit bij Leon, komt zijn vertrek vast niet als een verrassing. “Er zijn ook mensen die nu zeggen: ik kom nog even langs voordat je gaat. Dat is ook veelzeggend, terwijl ik best veel klaag over hier. Iedereen accepteert dat en vindt het oké. Toch denk ik ook: doe er dan iets aan.”
Op 19 juli knipt Leon voor het laatst zijn klanten in Herten. Op 1 augustus opent hij zijn nieuwe kapperszaak in de binnenstad van Den Bosch. “Mijn dochter, broer, zus, familie, vrienden: de mensen daar. Ja, daar is mijn hartje en mijn stadje Den Bosch. Het doet zeer mijn werk niet voort te zetten in Herten, maar ik ga mijn geluk en hart achterna. “