Antje De Musical ook een succes op het witte doek
Nadat Antje de Musical al een daverend succes was op het Stationsplein in Weert, vliegen de bioscooptickets nu ook de deur uit. Deze week werd de 2000e bezoeker geregistreerd. In de Weertse bioscoop Gotcha Cinema werd de videoregistratie van de musical al twintig keer vertoond.
Een unieke ervaring, zo mocht de musical in de Weerter binnenstad wel genoemd worden. Op het Stationsplein, met in de achtergrond vertrekkende treinen, werd in mei het verhaal gespeeld van Antje. De Weerter vlaaienbakster, die haar eigen restauratie had op het station in datzelfde Weert. Zij mag dan ook wel de uitvindster worden genoemd van het Weerter vlaaitje. Haar verhaal werd gespeeld op drie uitverkochte avonden, in een speciaal daarvoor ingericht theater op de Weerter straten.
Trots en bescheiden
Organisator Wieërt Amezieërtj staat perplex van het succes van Antje de Musical, zo vertelt Sander Bus: “We hadden dit niet verwacht. Na een eerste VIP-avond voor onze eigen mensen, hadden we gepland om drie filmvoorstellingen te houden voor het publiek. En we hadden heel voorzichtig al drie extra momenten in optie gezet, voor het geval het een gigantisch succes zou worden. Dat we nu al meer dan twintig voorstellingen hebben gehad, maakt ons heel trots.” Bus geeft aan dat veel mensen getuige willen zijn, ook achteraf, van het spektakel op het Stationsplein. Sommige mensen willen zelfs de film zien, nadat ze ook al tickets hadden van de livevoorstelling. “De camera’s komen nog dichter bij de acteurs en de muziek is nu netjes afgemixt, de ervaring is toch wel anders.”
Niet stilzitten
De organisatie van Antje de Musical, Wieërt Amezieërtj, was eerder al verantwoordelijk voor andere grote producties die een link hebben met de Weerter historie. Zo vertelden zij eerder al het verhaal van de Rogstaekers-legende en het verhaal van Graaf van Horne.
De inwoners van Weert lijken bijzonder geinteresseerd in de verhalen van vroeger. “Door het grote succes, gaat een nieuw verhaal wel weer kriebelen. Al zijn we nog niet met iets concreets bezig”, vertelt Sander Bus. Hij vervolgt: “Deze productie was zo gigantisch groot, voorstellingen als deze doe je er niet zomaar even tussendoor”. Volgens hem is het doel van Wieërt Amezieërtj heel eenvoudig: namelijk de trots bewaren van de Weerter inwoner op zijn of haar stad, met de daarbij behorende verhalen.
De vertoning in de Weerter bioscoop is voor het laatst te zien op 8 december, maar Bus staat nergens meer van te kijken. Hij lacht: “Ik had deze derde vertoningsronde ook niet aan zien komen. Zolang de behoefte en vraag er is, kunnen we hem laten zien.”