Eén iconisch gebouw afgeschoten, verliezend finalisten welwillend om te gaan bouwen in Weert
Deze week maakte de gemeente Weert bekend dat er gekeken gaat worden naar een andere invulling van het grasveld nabij de stadsbrug. Op deze plek had een voor Weert iconisch gebouw moeten verrijzen. De voorgenomen plannen gaan de prullenbak in. Hoe nu verder? De verliezend finalisten zouden hun plannen graag door ontwikkelen.
Na het uitzetten van een prijsvraag voor het iconisch gebouw in Weert kwam het plan ‘En’ van Jongen Project Ontwikkeling (JPO) als winnaar uit de bus. Een plan met drie duurzaam ontworpen gebouwen met in het midden een bezinningstuin. In het plan was er ruimte voor 16 studio’s met gemeenschappelijke ruimtes en 55 appartementen in diverse groottes, verdeeld over één of twee woonlagen. Daarnaast zou er plek komen voor twee buurtfuncties en kleinschalige horeca. JPO acht die plannen, door extreme bouwkostenstijgingen en vertraging door de discussie over de molenbiotoop, niet meer haalbaar.
JPO werd in april 2021 als winnaar uitgekozen. Drie andere finalisten kregen een afwijzingsbrief. Uit een rondvraag van VML Nieuws blijkt dat de drie bouwontwikkelaars nog steeds open staan voor het realiseren van hun plannen. Twee van de drie finalisten tekenden destijds na de uitslag bezwaar aan over de gang van zaken en het niet volgen van de procedure rondom het kiezen van een winnaar. Die bezwaren werden afgewezen in het Weerter stadhuis.
Tekst gaat verder onder de foto
De Willem
Jo Mans, directeur van MJB Groep geeft een volmondig ja. Hij zou het plan ‘De Willem’ nog steeds graag tot uitvoer brengen. “We hebben er al veel geld en tijd in gestoken”, vertelt Mans. Hij schetst dat iedere ontwikkelaar al minimaal 50.000 euro moet hebben geïnvesteerd in de plannen.
De Brugwachter
Ook Geron Verdellen, directeur van SMT Bouw, zet de eerder ontworpen plannen graag door. Hij is al een stap verder: “Wij hebben al contact opgenomen met de gemeente Weert. We proberen een afspraak te maken met de gemeente om met hun het gesprek te voeren hoe nu verder. We zijn zeer benieuwd hoe de gemeente denkt verder te gaan.” Ook zij staan open om hun plannen, genaamd ‘De Brugwachter’ tot uitvoer te brengen.
Statterbrök
Ook het plan ‘Statterbrök’ van BAM Wonen is nog niet weg gegooid. Een woordvoerder laat weten “Wij willen uiteraard met de gemeente kijken of ons plan wel haalbaar te krijgen is. Wij hebben bij onze indiening al rekening gehouden met de molenbiotoop. Natuurlijk is het ondertussen vier jaar geleden dat wij ons plan ontwikkeld hebben, dus zullen wij ons plan moeten aanpassen aan de huidige tijd, op het gebied van regelgeving, doelgroepen, duurzaamheid en financiële haalbaarheid.”
Het omstreden Suffolkhouse
Naast de bouwlocatie mag JPO ook een appartementencomplex bouwen. In het zogeheten Suffolkhouse moeten 17 appartementen komen. Voor de woningen waren al kopers gevonden. De koopcontracten werden later ontbonden, toen bleek dat de plannen vertraging opliepen door bezwaren uit de omgeving. De behandeling van de bezwaren voor deze plannen is bij de Raad van State nog niet ingepland, zo laat de gemeente Weert weten. JPO wilt geen antwoord geven op vragen van VML Nieuws.
De plannen van JPO voor het gebied waren meteen onderwerp van gesprek. Molenstichting Weerterland voorzag met de ontwerp van de gebouwen problemen met de windvang. Het stuk grond ligt namelijk in de molenbiotoop van de Wilhelmus Hubertusmolen. Wettelijk is vastgelegd dat binnen een straal van 400 meter rondom een molen, de toestroom van wind richting de molen niet beperkt mag worden. De eigenaren van de Wilhelmus Hubertusmolen tekenden meteen bezwaar aan tegen de plannen.
In de Weerter omgevingsvisie is vastgesteld dat de locatie aan de stadsbrug bedoeld is voor wonen. Wethouder Thomas van Gemert liet eerder weten: “We hebben een grote woningbouwopgave in Weert en deze locatie vraagt om een goede invulling. Daar gaan we mee aan de slag.” Dat er woningen gaan komen, lijkt dus evident. De enige vraag die overblijft is of er van 0 af aan begonnen wordt of dat oude, al ontwikkelde, plannen opnieuw bekeken gaan worden.