Onbegrip, boetes en modder gooien bij herbestemming concertzaal Weert
Hebru Vastgoed krijgt sinds oktober een boete van 1000 euro per dag opgelegd, totdat ze actie ondernemen om de afspraken na te komen die met de gemeente zijn gemaakt. Het gaat over de exploitatie van de concertzaal in het Muntcomplex. Hebru wijst op eigen fouten van de gemeente Weert.
“Wij vinden het een beetje schokkend.” Philip Bruls, mede-eigenaar van Hebru, doelt op de, in zijn ogen, onwaarheden in de brief van de gemeente Weert. Hij benoemt onder andere dat vanuit het gemeentebestuur klinkt dat de zaal verplicht gebruikt moet gaan worden als concertzaal. “Op het stadhuis zijn de mogelijkheden in het bestemmingsplan zelfs verbreed, omdat de gemeente zelf ook erkend heeft dat de kansen voor het vinden van een exploitant gering zouden zijn”, aldus Bruls.
Andere invullingen voor de concertzaal
Bij de verkoop van de concertzaal is er volgens Hebru Vastgoed zelfs gesproken over een scenario dat wanneer er niemand gevonden zou worden, woningen ook een mogelijkheid zouden zijn. Bruls: “De enige voorwaarde was om het dan opnieuw te laten taxeren, omdat het nieuwe plan dan een meerwaarde in zich had.” Om aan toe te voegen: “En dat is een volkomen logische voorwaarde.”
In de voorwaarden van de koopovereenkomst staat dat Hebru Vastgoed verplicht is om de concertzaal te behouden en in te richten als cultureel ontmoetingspunt. Daarnaast is het verplicht voor de exploitatie een stichting op te richten en samen te werken met een exploitant. De zaken die nu geprobeerd zijn, zijn volgens de gemeente niet volgens afspraak. Dit heeft de gemeente Hebru laten weten middels een brief. Hebru Vastgoed laat aan VML Nieuws weten zich niet te kunnen vinden in de brief van 17 december. Zij laten weten later nog met een uitgebreide reactie te komen richting de gemeente.
Oplopende boetes wegens contractbreuk
Omdat Hebru Vastgoed niet voldoet aan de gemaakte afspraken, heeft de gemeente in oktober 2024 besloten over te gaan tot de boetebepaling in het contract. Deze bedraagt 1000 euro per dag en blijft doorlopen zolang er geen concrete voortgang wordt geboekt. Volgens de gemeente heeft Hebru, ondanks eerdere verzoeken om actie, onvoldoende inspanningen geleverd om de exploitatie van de zaal veilig te stellen. Hebru heeft via verschillende media een oproep gedaan aan geïnteresseerde partijen om zich te melden. Daar kwamen nauwelijks reacties op. Die oproep werd door de gemeente Weert niet als voldoende gezien.
Hebru laat weten het bijzonder te vinden dat op het Weerter stadhuis geluiden klinken over de geringe inzet voor het vinden van een nieuwe exploitant. Met oproepen op verschillende social media, makelaarsbezoeken en een advertentie op Funda Business zeggen zij niet meer te kunnen doen dan ze nu doen. “Funda Business is in Nederland een heel gangbaar medium wanneer je een pand aan biedt”, vertelt Philip Bruls, mede-eigenaar van Hebru Vastgoed.
Open voor gesprek
Als het vastgoedbedrijf haar reactie per brief heeft verstuurd staat de deur bij Hebru open voor een vervolggesprek met de gemeente Weert. Bruls: “Samen kunnen en bereiken we meer. We hebben een fantastisch mooie samenwerking achter de rug. Dit is echter ernstig mis gegaan, ja. Ik kan alleen maar gissen waar het is mis gegaan. We kunnen nu niet anders meer dan ons heel inhoudelijk verdedigen. Er wordt nu onterecht met modder gegooid.”