Roermond

Roermondse partijen willen vrouwelijke straatnamen als eerbetoon aan slachtoffers heksenvervolgingen

Als het aan Democraten Swalmen, D66 en GroenLinks Roermond ligt, krijgen de straten in de nieuwe wijk Aan de Vallei in Roermond, voorheen bekend als het Melickerveld, straatnamen vernoemd naar vrouwen. Een ingediende motie wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering donderdag besproken.

Roermond heeft door de eeuwen heen vele vrouwen gekend die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de stad, zowel in het verleden als in het heden. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Roermond zijn de heksenvervolgingen in 1613 en 1614. In die jaren werden minstens 75 onschuldige mensen, voornamelijk vrouwen, beschuldigd van hekserij en op gruwelijke wijze geëxecuteerd.

De indieners van de motie willen juist deze vrouwen herdenken en hen eerherstel geven door hun namen te gebruiken voor de straten in het nieuwe woongebied. Bovendien heeft Roermond nog een inhaalslag te maken op het gebied van straatnamen die naar vrouwen vernoemd zijn, vinden de partijen.

Het toekennen van straatnamen is een intensief proces waarbij aan verschillende voorwaarden moet worden voldaan. Uiteindelijk ligt het besluit bij het college van burgemeester en wethouders.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button