Weert

Kermis Weert ook voor zevenhonderd kinderen uit arme gezinnen

De vrijdag gestarte kermis van Weert is een van superlatieven. Al 130 jaar wordt hij gehouden, er komen tot 500.000 bezoekers op af en er staan zo’n 130 attracties en kramen. Gelijkertijd zijn er 7000 gratis muntjes uitgedeeld aan gezinnen met een smalle beurs.

Weert is er helemaal klaar voor, de op een na grootste kermis van ons land. En een opvallend goedkope kermis. De meeste attracties kosten zo’n drie euro en alleen voor de grootste ben je het dubbele kwijt. Dat komt omdat de gemeente de kermis niet meer per se als een verdienmodel ziet. De pachten zijn lager en in samenspraak met de exploitanten wordt er naar gestreefd de kermis een feest voor iedereen te laten zijn.

Toch zijn de prijzen voor een relatief grote groep Weertenaren nog buiten bereik. Daarom konden gezinnen die leven van tot 120 procent van het bestaansminimum gratis muntjes krijgen. “Per kind krijgen ze voor tien euro muntjes”, zegt Hilke van Heumen. Zij is adviseur Armoede en Schuldhulpverlening bij de gemeente. “De kermis hoort voor alle kinderen te zijn. Daarom hebben we alle gezinnen die in beeld zijn bij ons benaderd om vrijdag voor de start van de kermis de muntjes te komen halen.”

De actie is een groot succes. Maar liefst zevenhonderd kinderen met armlastige ouders hebben zo toch wat aan de kermis. “Dat is veel, maar we hadden deze gezinnen wel al in in beeld”, zegt Hilke van Heumen. “We organiseren wel vaker iets, zoals een reis naar de Efteling of een zomerpakket voor de vakantie.”

(Lees verder onder de foto)

De gratis muntjes vonden gretig aftrek (Foto: VML Nieuws)

Volgens van Heumen zijn nog steeds niet alle kinderen in beeld, vanwege armoede- en schuldenproblematiek thuis. “Nee, het gaat om zo’n kleine tweehonderd kinderen die we er nog graag bij hadden willen hebben. Iedereen weet het wel, trots en schaamte voor armoede spelen soms toch nog een rol. Maar we gaan door met dit beleid. We verstrekken de muntjes ook bewust in het gemeentehuis. Bij veel mensen bestaat toch een soort wantrouwen naar de overheid. Door hier naar binnen te lopen, willen we de drempel ook verlagen om te komen als je hulp nodig hebt.”

De Weerter kermis begint vrijdagmiddag en duurt tot en met woensdag.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button