Roermond

Interesse in overname failliete ijsjesfabriek

Meerdere partijen hebben zich gemeld bij de curator van de failliete ijsjesfabriek Dedert Ijs in Roermond. Daarmee zou een doorstart van het bedrijf mogelijk zijn. Of dat er van komt, moet binnen enkele weken blijken. Honderd mensen in vaste dienst en 150 uitzendkrachten zijn vooralsnog hun baan kwijt.

Curator Michiel Peeters onderzoekt momenteel in overleg met het bestuur de mogelijkheden om
een doorstart te realiseren van de fabriek, waar raketjes en dubbellikkers werden gemaakt. Om de kans van slagen van een doorstart zo groot mogelijk te maken heeft de curator maatregelen getroffen. Zo is de financiering geregeld van alle kosten die noodzakelijk zijn om de waarde van de onderneming in de tussenliggende periode zoveel mogelijk te behouden.

Biedingsproces

In de praktijk betekent dit dat gebouwen en machines onderhouden worden. Daarnaast is een kernteam geformeerd van ongeveer veertig ‘sleutelfiguren’ binnen de organisatie, waardoor de onderneming deels nog operationeel is. De productie ligt wel stil. In de komende tijd wordt een marktverkenning gehouden. “Potentieel interessante (strategische) partijen, zullen proactief door de curator worden benaderd.
Om tot een goede selectie te komen, heeft de curator een zorgvuldig biedingsproces opgestart”, aldus een verklaring die is uitgebracht.

In diezelfde verklaring werd ook uitgelegd hoe het zo mis is kunnen gaan met het Roermondse bedrijf. Sinds 2022 was het al verliesgevend. Het bedrijf leverde ook niet de bestelde volumes. ‘Kostenstijgingen gedurende de periode 2021-2023 werden slechts marginaal doorberekend, waardoor de marges
onder druk kwamen te staan. De prestaties bleven daarnaast achter vanwege het uitblijven van noodzakelijke investeringen.’ Of en in hoeverre sprake is van mismanagement, moet nog blijken.

Transitiejaar


Per 1 september 2023 is Dedert IJs overgenomen door Nimbus Investments met als
doel om een ommekeer te bewerkstelligen. 2024 werd als belangrijk transitiejaar bestempeld, maar toen zat het weer tegen. Relevant bij de verkoop van ijsjes.
‘Als gevolg van het uitzonderlijk slechte weer in Noordwest-Europa tijdens de lente van
2024 en de eerste maand van de zomer heeft Dedert IJs ook in 2024 aanzienlijke omzetverliezen geleden. In de zomer heeft nog een herfinanciering plaatsgevonden om extra liquiditeit te creëren. Onlangs werd echter duidelijk dat de te verwachten resultaten nog lager uitvallen dan begroot en dat er
aanzienlijk meer werkkapitaalfinanciering vereist is om het winterseizoen te
overbruggen’, zo omschrijft de curator het.


Gerelateerde Artikelen

Back to top button