Regio

Nieuwe wespensoort vastgesteld in Nederland: bosbesstengelgalwesp ontdekt bij fruitteler in Midden-Limburg

Op een blauwebessenperceel in Midden-Limburg is dit jaar een voor Nederland nieuwe wespensoort vastgesteld. Van aanwezigheid van de zogeheten Hemadas nubilipennis, ofwel de bosbesstengelgalwesp, waren al vermoedens.

Die vermoedens zijn nu officieel gemaakt.

Galwespen zijn niet nieuw in Nederland. De wespensoort komt vooral voor op het noordelijk halfrond en in Nederland kennen we een paar honderd soorten. De galwesp verschilt van de normale wesp. Deze wespensoort maakt geen nesten, maar legt eitjes in bladeren van bloemen, planten of bomen.

Galwespen vormen geen directe bedreiging voor mensen, maar sommige soorten kunnen wel schade toebrengen aan bloemen, planten en bomen. Dit kan leiden tot aanzienlijke overlast en (financiële) schade voor (hobby)tuiniers en professionele telers. Door de vorming van gallen raken bloemen, planten of bomen ‘verminkt’, waardoor hun groei vertraagt en de productie van vruchten of bloemen afneemt.

De vondst van de bosbesstengelgalwesp zorgt niet voor extra maatregelen. De wesp lijkt vooralsnog geen grote schade aan te richten, zo bleek al eerder uit studies die in Groot-Brittannië werden gedaan.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button