Het Waterschapsbedrijf Limburg heeft een strafbeschikking gekregen van 25.000 euro. Dit bedrag is opgelegd door het Openbaar Ministerie (OM) vanwege het niet tijdig of niet juist melden van vier incidenten in 2022. Eén van de meest opvallende voorvallen vond plaats in Panheel.
Daar kwam eind september bij een storing aan de rioolzuiveringsinstallatie bijna 6700 kubieke meter afvalwater vrij, waarvan de overheid pas vijf dagen later op de hoogte werd gebracht. Bij een tweede lozing in Panheel, eind november, hield het waterschap de informatie wederom voor zichzelf.
Het incident in Panheel was niet het enige probleem. Uit onderzoek bleek dat het waterschapsbedrijf vaker incidenten enkel intern meldde, in plaats van ook de juiste autoriteiten zoals de gemeente of omgevingsdienst te informeren. Dit is in strijd met de wettelijke meldingsplicht. Het OM benadrukt dat zulke vertragingen grote risico’s met zich meebrengen voor het milieu en het toezicht.
Meldingssysteem aangepast na kritiek
Naast Panheel waren er ook problemen in Simpelveld, waar in februari en mei van 2022 in totaal ongeveer 1.200 kubieke meter ongezuiverd water in de Eyserbeek terechtkwam. Deze incidenten werden eveneens niet tijdig of juist gemeld. Het OM besloot aanvankelijk tot een strafrechtelijke zaak, omdat het meldingssysteem van het waterschapsbedrijf volgens hen onvoldoende op orde was.
Inmiddels heeft het waterschapsbedrijf maatregelen genomen om de meldingsprocedures te verbeteren. Hierdoor heeft het OM afgezien van een rechtszaak en een strafbeschikking van 25.000 euro opgelegd. Dat is vergelijkbaar met een boete, maar het wordt specifiek gezien als een strafrechtelijke sanctie.
Het Waterschap laat weten in te stemmen met 25.000 euro en is vooral blij dat de strafzaak is ingetrokken. “Het feit dat de afgelopen periode het meldproces, mocht zich toch een ongewoon voorval voordoen, is aangepast zodat dit voldoet aan de wet- en regelgeving en deze voorvallen correct en tijdig gemeld worden bij het bevoegd gezag, heeft weerklank gevonden bij het Openbaar Ministerie. Dat waarderen we zeer.
Reactie Waterschap
Waterschap Limburg is vooral tevreden met de beslissing van het OM om de strafzaak in te trekken. De instantie laat weten akkoord te gaan met een schikking van 25.000 euro. Het waterschap benadrukt dat het meldproces inmiddels volledig is aangepast om te voldoen aan de wet- en regelgeving, waardoor incidenten voortaan tijdig en correct worden gemeld.
Ook geeft de organisatie aan veel aandacht te hebben besteed aan het verbeteren van de werkprocessen op alle rioolwaterzuiveringsinstallaties om ongewone voorvallen zoals in Panheel zoveel mogelijk te voorkomen.