Ambachtelijke bakkerij Clout sluit na ruim honderd jaar de deuren
Echte Bakker Clout uit Echt sluit de deuren van alle vijf filialen. De reden is vooralsnog niet bekendgemaakt. Daarmee gaat het bedrijf dicht na ruim honderd jaar broodbakken. De sluiting past in de trend dat steeds meer bakkers hun bedrijf moeten beëindigen.
Het gaat om de twee bakkerijen in Echt en de filialen Posterholt, Melick en Maaseik. Eerder gingen al twee filialen in Echt-centrum en Nieuwstadt dicht.
Voor veel klanten is de sluiting een grote teleurstelling, zo blijkt op social media. Tegelijkertijd worden ook veel steunbetuigingen en bedankjes gedeeld. Bakkerij Clout werd eerder dit jaar geconfronteerd met een sterfgeval van een collega die er al dertig jaar werkte.
Tekst gaat verder onder de foto

VML Nieuws ging in Echt ter plaatse om meer informatie te krijgen. Ter plaatse oogt de hoofdvestiging van Clout aan de Rijksweg Zuid in Pey maandagochtend stil en verlaten. Normaal is deze zaak ook op maandag open. Achter het raam liggen wafels. Of die ooit nog door iemand zullen worden opgegeten is de vraag. Een dame op leeftijd passeert op de fiets. Ze woont iets verderop en had van de sluiting gelezen op sociale media. Ze kijkt naar het affiche op de voordeur van de winkel. Qua tekst exact hetzelfde als op sociale media staat. Over een reden voor de sluiting is het gissen. Ze kijkt bedenkelijk en verzucht: “Noe is d’r geine bekker meer in Ech.” Na een paar seconde stilte corrigeert ze zichzelf: “Nou ja, d’n angere haet gaar gein lekkere vlaai”. Ze kijkt nog eens naar het affiche en rijdt weer verder.
Tekst gaat verder onder de foto

Herkenbaar
In het centrum van Echt bij de landelijke keten van Bakker Bart zitten ondanks het vroege maandagmorgenuur al de nodige mensen te eten. Twee huizen verder ligt een andere zaak van bakkerij Clout. Die werd enkele jaren geleden al gesloten. De opschriften en de inventaris werden echter nooit weggehaald. Hier geen mededeling. Hetzelfde geldt voor een eveneens al eerder gesloten vestiging in Nieuwstadt. Ook die is nog steeds als zodanig herkenbaar.
Ambachtelijke bakkerijen hebben het al jaren moeilijk. Het is lastig personeel te vinden, medewerkers draaien lange dagen en supermarkten zijn een belangrijke en goedkopere concurrent terwijl de prijzen van grondstoffen stijgen. Daarnaast kiezen steeds minder jongeren ervoor om bakker te worden.
In 2023 telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 16.000 bakkers, terwijl dat er tien jaar eerder nog 19.000 waren.



