Honingopbrengst valt in het water
Het natte voorjaar heeft geleid tot een teleurstellende honingopbrengst. Michelle Smeets, imker in Roermond, merkt dit duidelijk. “De bijen hebben honger en hun gedrag is erg pittig.”
Door de overvloedige regenval is er weinig fruit beschikbaar en de lage temperaturen zorgen ervoor dat de bloemen geen nectar afgeven. “De bijen hebben honger,” zegt Smeets. “Ze hebben de honing die ze hebben geproduceerd zelf nodig om te overleven.”
De honingopbrengst is dit jaar dan ook dramatisch. “De honingopbrengst is altijd wisselend. Als imker heb ik de bijen zelfs moeten bijvoeren en dit hoor ik ook van andere imkers.” De bijenhouders voeren hun dieren bij met suiker.
De bijen zijn dit jaar bovendien erg onvoorspelbaar. “Normaal zie je in mei heel veel zwermen, maar nu zie je er amper.” Bijen gaan zwermen als het volk te groot wordt voor de kast. Dan wordt een nieuwe koningin aangemaakt, de oude koningin gaat met een deel van het volk een nieuw volk beginnen.
Honingprijs
De beperkte honingopbrengst betekent niet per se dat de honingprijs omhoog gaat. “Veel imkers durven niet meer te vragen, ondanks dat ze wel extra kosten maken om de bijen bij te voeren. Maar veel mensen zijn wel bereid om te betalen voor een lokale goede honing”. Een pot bij Smeets kost nu 8 euro en ze heeft alle honing al lang verkocht, net zoals vele andere imkers.
Daarnaast gaat het sowieso niet goed met de bij. “De mens is een vijand voor de bij doordat we alles verstenen en niet weten wanneer we moeten snoeien. Hierdoor zijn er geen bloemen meer voor de bij.” Ook het pesticidengebruik is een oorzaak van de achteruitgang van insecten in het algemeen, dus ook van honingbijen.
De laatste paar jaren vormt ook de Aziatische hoornaar een bedreiging voor de biodiversiteit en vooral voor de honingbij. “Deze Hoornaar hoort hier niet thuis en het is belangrijk om deze te beheersen.” Smeets houdt zich actief bezig met het registreren van gevangen hoornaars. “Er zijn veel mensen mee bezig. In Limburg zijn al 194 koninginnen gevangen en 45 nesten geruimd.”