Verkoop klooster Koningsbosch: ‘Eerst zien, dan geloven’
Omwonenden van het klooster in Koningsbosch zijn erg sceptisch nu het erop lijkt dat het enorme leegstaande gebouw een koper krijgt. “Eerst zien, dan geloven. En als het maar geen asielzoekerscentrum wordt”, zeggen de omwonenden. Het klooster is verkocht aan een vastgoedfamilie uit het noorden van het land.
Het gebouw staat al leeg sinds de laatste zusters er vertrokken, halverwege de jaren 90. Sindsdien wordt aan onderhoud niks meer gedaan en dat toont zich. Het ziet er vervallen uit, onkruid woekert, de voegen brokkelen af en het houtwerk rot geleidelijk weg. Aan de verpaupering van het rijksmonument lijkt een einde te komen nu vastgoedfamilie Panday-Verweij er naar schatting 11 miljoen tegenaan wil gaan gooien voor een uitgebreide restauratie. Gedacht wordt aan een hotel, brasserie en chique restaurant.
Een eerdere poging om er een Hilton-hotel van te maken, strandde toen de ondernemer met die plannen niet voorbij een zogeheten Bibop-onderzoek kwam. Zo’n onderzoek wordt voor de verkoop of vergunning ingesteld en een deal kan worden afgewezen als er aanwijzingen zijn van zaken als witwassen of andere criminele zaken.
Tekst gaat verder onder de foto
“En dus moet ik het nu ook nog maar eens zien”, zegt Sef, die tegenover het klooster woont. “Toen met dat Hilton werd er ook een hoop kabaal over gemaakt, maar het ging gewoon niet door. Op zich ben ik er niet tegen als er wat mee gebeurt, zo ziet het er ook niet uit. Maar waar ik wel voor vrees is dat het een asielzoekerscentrum wordt. Dat wil ik per se niet. Je weet dat nu veel hotels vol met asielzoekers zitten en als het hier dan als hotel even niet draait, krijgen we dat misschien.”
Daar sluit buurvrouw Josta zich bij aan. “Dat wil niemand hier. Maak er maar appartementen in waar mensen gewoon kunnen wonen. Dan kunnen jongeren ook in het dorp blijven met al die woningnood.”
Ron woont naast het klooster en wijst de kopers van het pand niet bij voorbaat af. “Nu heb ik er alleen maar last van. Al dat onkruid en al dat ongedierte. En dan heb ik het niet eens over al die zogeheten urban seekers die hier elk weekend rondhangen. Nee, prima als het opgeknapt wordt en in gebruik komt. Dat brengt leven in de brouwerij en misschien komen er winkels bij. Maar ook ik vind dat er in ieder geval geen asielzoekers in mogen komen. Maar verder: eerst zien, dan geloven. Het staat al zo lang leeg en al eerder zou er iets mee gebeuren, maar het staat nog steeds leeg.”
Het gemeentebestuur van Echt-Susteren is blij met de plannen en noemt het een ‘welkome en positieve aanvulling’. “Het bestemmingsplan laat een hotel met aanverwante voorzieningen toe. In de voormalige kloostertuin kunnen verder een kleine supermarkt en 45 woningen worden gerealiseerd. (…) De eerste 20 woningen kunnen worden gerealiseerd als 25 procent van van het klooster is gerestaureerd en herontwikkeld”, aldus het college in een bericht aan de raad.