Echt-Susteren

Zaal in Roosteren te klein voor viering 80 jaar bevrijding

Voorzitter Jos Cremers van de organiserende werkgroep hoopte vooraf dat er in ieder geval “een paar mensen” zouden komen opdagen zaterdag in Roosteren. Maar dat de zaal van MFC De Hoge Bongerd veel te klein zou blijken voor de viering van de plaatselijke bevrijding, dat ging toch echt wel zijn verwachting te boven. In de zaal stonden tientallen belangstellenden voor wie er geen zitplek meer was.

Zelfs in de naastgelegen gang naar de toiletten stonden mensen om via een openstaande deur het programma toch enigszins mee te krijgen.

Twee weken na het bevrijdingsfeest in Nieuwstadt was het de beurt aan Roosteren. Terwijl ze in Nieuwstadt kozen voor een muziekfestival in de buitenlucht en een expositie binnen, werd in Roosteren alles overdekt gehouden. Een verstandige keuze zo bleek, want op het moment dat afsluiter Beppie Kraft rond vijf uur zou optreden, miezerde het buiten. In grote lijnen kozen beide plaatsen bij hun activiteiten voor dezelfde opzet met een mix van getuigenissen, een tentoonstelling en muziekoptredens.

Geen heemkundevereniging

“Verschil is echter wel dat Roosteren geen heemkundevereniging kent”, legt Cremers uit, en dus werd een werkgroep in het leven geroepen waarvan de leden afkomstig zijn van de belangrijkste verenigingen uit het dorp. En daar waar een heemkundevereniging vaak kan putten uit een eigen archief, wat in Nieuwstadt leidde tot een gedetailleerd overzicht van lokale omstandigheden en (omgekomen) inwoners, kan men daar in Roosteren niet op terugvallen. Toch slaagde de organisatie erin om het plaatselijke verleden op een aantal vlakken levend te maken, middels oude krantenknipsels, foto’s, een boekwerkje, een video en allerlei attributen. Buiten stonden enkele legervoertuigen, en belangstellenden konden zelfs een heuse themawandeling afleggen.

Tekst gaat verder onder foto’s

Maar de meeste aandacht ging toch wel uit naar het podiumprogramma, dat aan elkaar gepraat werd door voormalig geschiedenisleraar en wethouder Peter Pustjens, waarbij zowel oud als jong aan bod kwam. Een van de hoogtepunten waren de ervaringen van één van de weinige ooggetuigen uit die periode, die nog in leven zijn.

Beppie Kraft

Muziekcollectief De Maasoever, voorheen bekend als de fanfare, zorgde voor enkele muzikale intermezzo’s. “En op het einde mag bij Beppie natuurlijk spreekwoordelijk het dak eraf”, blikte de werkgroepvoorzitter eerder op de middag alvast vooruit: “Zij symboliseert met haar optreden als geen ander de uitbundigheid en de euforie van de bevrijding”.

Na Nieuwstadt en Roosteren zal het binnen de gemeente Echt-Susteren voorlopig even wat rustiger zijn qua bevrijdingsactiviteiten, want tachtig jaar geleden lag het front immers maandenlang stil tussen Nieuwstadt/Roosteren en Susteren. In Susteren is de plaatselijke heemkundevereniging ook al druk bezig diverse zaken voor te bereiden. Een oorlogsfilm die onlangs als opwarmertje al werd vertoond, trok ook daar veel meer belangstelling dan verwacht. Tel daarbij de ruime bezoekersaantallen in Nieuwstadt en zaterdag in Roosteren, en het is duidelijk dat het thema oorlog en bevrijding in Echt-Susteren nog steeds volop leeft.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button