Zorgen om windmolens langs Duitse grens: Echt-Susteren en burgerorganisatie vrezen overlast
Er zijn groeiende zorgen over Duitse plannen om windmolens pal aan de grens bij Koningsbosch te plaatsen. De gemeente Echt-Susteren en burgerorganisatie BLOW-ES hebben vanwege die plannen apart van elkaar een zienswijze ingediend bij de gemeente Selfkant.
Beide partijen maken zich zorgen over de impact van de geplande windturbines op de leefomgeving in de grensregio. “De windmolens staan volgens de norm op 700 meter van de Duitse woningen, maar slechts op 400 meter van de huizen in Koningsbosch. Dat vinden we niet correct”, aldus Mark Reijnders van BLOW-ES. De organisatie telt zo’n 30 á 40 betalende leden. “Maar we vertegenwoordigen een groep die veel groter is.”
Voor de gemeente en BLOW-ES is het essentieel dat de bouw van de windmolens voldoet aan de Nederlandse milieuwetgeving, waaronder het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (Bkl). Deze wetgeving is bedoeld om de woonkwaliteit in de buurt van windturbines te waarborgen, zodat omwonenden beschermd worden tegen eventuele overlast. “Tevens is voor de gemeente Echt-Susteren de inpassing in het landschap van belang”, aldus een gemeentewoordvoerder.
BLOW-ES heeft ook wat vragen over het niet betrekken van de Nederlandse burgers bij de Duitse plannen. De gemeente Echt-Susteren benadrukt dat ze tijdig door Selfkant op de hoogte is gesteld van de plannen. Echt-Susteren heeft de Duitse gemeente gevraagd om betrokken te blijven in de verdere stappen, waaronder een mogelijke milieueffectrapportage (MER). Eerder overwoog de Duitse overheid ook nog windmolens tussen Susteren en Isenbruch, maar die plannen zijn van tafel.
Het indienen van een zienswijze kon tot 8 november.
Het gaat om zoekgebied 4: