Leudal

Eerste nieuwe wethouder Leudal bij coalitie bekend, oppositie tast in het duister

Intern is de naam van de eerste nieuwe wethouder al bekend, meldt fractievoorzitter Maarten Verschuuren. Als alles volgens plan verloopt, worden de twee namen eind september openbaar gemaakt. De oppositie vraagt zich af waarom zij niet betrokken worden bij de bestuurswisseling. “We weten niks over het vertrek en we weten niks over de overdracht”, aldus raadslid Stan Backus.

Sinds het aftreden van wethouder Wijers eind mei, hebben een tiental geïnteresseerden zich gemeld voor haar opvolging, maar ook voor die van wethouder Martens die half augustus vertrok. Maarten Verschuuren, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij Samen Verder, vertelt dat er vijf of zes gesprekken zijn gevoerd.

“Afgelopen vrijdag hebben we aan de burgemeester de naam bekendgemaakt voor de opvolger van Heleen Wijers”, vertelt hij. De naam kan hij nog niet openbaar maken lopende de integriteitsscreening. Dit gaat tien werkdagen duren.

Wie Martens opvolgt, wordt begin september duidelijk. Ook dan volgt er een onderzoek van twee weken. Eind september zullen beide vacatures zijn ingevuld, verwacht hij. “Tijdens de volgende raadsvergadering, op 24 september, is duidelijk welke twee kandidaten er als wethouder geïnstalleerd worden.”

Openheid

Verschuuren had het chiquer gevonden als de oppositie de coalitie had geïnformeerd over hun bedenkingen, al stoort het hem niet echt. “Wij staan overal voor open.” Stan Backus, fractievoorzitter Ronduit Open, de grootste oppositiepartij, verklaart dat ze veel vragen krijgen van inwoners, maar dat er vanuit de coalitie weinig duidelijkheid komt. “Ik weet niet meer dan wat er in de media komt. Wij worden niet geïnformeerd en nergens bij betrokken.”

Verschuuren meent dat zowel Wijers als Martens een helder verhaal hadden over hun aftreden. “Ik baal er ook van dat hun vertrek zo direct was. Maar over de redenen waarom zijn we duidelijk geweest. Net als over de procedure en de termijnen.”

Schoonmoeder

Backus daarentegen heeft nog steeds talloze vragen. Zo begrijpt hij niets van het onverwachte en abrupte moment van vertrek van beide bestuurders. “Ik snap dat Martens dichter bij zijn schoonmoeder wil wonen”, legt Backus uit. “Maar dan kondig je niet op zondagavond aan dat je op maandagochtend vertrekt.”

Dat Martens nu zijn kans krijgt, omdat er een functie vrijkomt in Horst, kan de reden niet zijn. “Die functie was al maanden vacant.” Martens volgt in Horst aan de Maas wethouder Thijs Kuipers op, die op 5 juli vertrok.

Bovendien had de wethouder ook van tevoren kunnen aankondigen dat hij zijn functie wilde neerleggen, als zich in Noord-Limburg een kans voordeed, meent Backus. “Maar de coalitie was ook verrast, heb ik begrepen. Niemand zag dit van tevoren aankomen.” Hetzelfde deed zich ook al voor met het vertrek van Wijers. “Natuurlijk zijn wij kritisch en leggen wij het college soms het vuur aan de schenen. Maar dit was nooit met ons besproken. Wij wisten niet dat zij daar moeite mee had.”

Vraagtekens

Ook laakt Backus dat de oppositie niet betrokken wordt bij het proces rond de nieuwe wethouder. Verschuuren zegt dat de gehele coalitie samenwerkt in deze procedure. Dus bij de gesprekken zitten de fractievoorzitters van Samen Verder, D66 en CDA. “Dat is al erg veel”, vindt hij.

Volgens Backus had er ook voor gekozen kunnen worden om twee coalitiepartijen en één oppositiepartij te vragen om aan te sluiten. “Ik hoef er niet eens per se bij te zijn. We willen worden geïnformeerd. Maar we weten niks van de overdracht. We zitten nu in een uitzonderlijke situatie. Het kan gebeuren dat er een overdracht plaatsvindt, maar dat wij onze vraagtekens zetten bij deze kandidaat.”

Gerelateerde Artikelen

Back to top button