Leudal stuurt vluchtelingen naar tijdelijk onderkomen wegens bestemmingsplanperikelen
Twintig Oekraïense vluchtelingengezinnen zijn op stel en sprong in tijdelijke onderkomens geplaatst op het terrein van De Widdonck in Heibloem. Sinds Rusland Oekraïne binnenviel woonden ze op Landgoed Leudal. Naar volle tevredenheid, zegt de eigenaar van het Landgoed. De enige reden dat ze wegmoeten, is dat het bestemmingsplan niet zou voldoen.
Afgelopen dinsdag zijn de Oekraïense vluchtelingen in twintig tijdelijke onderkomens in Heibloem ondergebracht. Het zijn noodpaviljoens, want in de bestaande woningen is nog geen elektriciteit. Het Widdonckterrein is eigendom van Rendiz uit Panningen. Directeur is Peter Broekmans. Hoe lang de vluchtelingen in de noodlocaties moeten verblijven, ligt aan Enexis. Broekmans denkt dat het drie of vier weken gaat duren.
In een raadsbrief laat de gemeente weten tijdelijke onderkomens te hebben geregeld tot eind juni.Op het Widdonckterrein zijn twee scholen gevestigd: de Widdonckschool voor speciaal onderwijs voor kinderen in de basisschoolleeftijd en Spirare, een school voor begaafde en hoogbegaafde jongeren. Daarnaast is hier ook Combinatie Jeugdzorg gevestigd, voor jeugd- en opvoedhulp.
Lees ook: Oekraïners opgevangen in Heibloem
Directeur Maartje Wonders van de Widdonckschool waar 230 kinderen verblijven, verwacht geen problemen. “We hebben afspraken gemaakt met de bewoners over het gebruik van de speeltuin en we hebben een goed contact met de gemeente.”
Dankbaar
De gemeente is met Rendiz een tijdelijke huurovereenkomst aangegaan sinds 2 mei. Broekmans van Rendiz weet te vertellen dat de verhuizing goed verlopen is en dat de vluchtelingen “enthousiast en dankbaar” waren. Hij was er niet bij toen de vluchtelingen arriveerden, erkent hij en hij weet ook niets over de situatie waar ze voorheen zaten.
Wie dat kan vertellen is Wilbert Hikspoors, eigenaar van Landgoed Leudal. De twintig vluchtelingengezinnen zouden graag op zijn campingterrein zijn gebleven, meent hij. “Kinderen gaan naar school, veel ouders hebben werk in de buurt. Nu ze acht kilometer verderop in Heibloem moeten gaan wonen, staan al die zekerheden op de tocht.”
De Oekraïners zijn dankbaar dat ze niet uit Nederland weghoeven. Maar waarom ze van zijn landgoed moesten vertrekken, begrijpt Hikspoors niet. “Het zou niet passen in het bestemmingsplan, maar ze zitten hier al twee jaar, naar volle tevredenheid van iedereen.”
Vragen
De gemeente meldt in de raadsbrief dat er tijdelijk is afgeweken van het bestemmingsplan en dat is besloten de halfjaarlijkse verlenging stop te zetten. VMLnieuws wacht nog op antwoorden van de gemeente op de vraag waarom dit is stopgezet.
Ook liggen er vragen over het bestemmingsplan op het Widdonckterrein. Dit bestemmingsplan voldeed ook niet voor de opvang van vluchtelingen en moest hiervoor gewijzigd worden. De vraag is waarom de bestemming in Heibloem wel gewijzigd kan worden en in Haelen niet. Ook blijft het nog even de vraag waarom er zo veel haast bij de verhuizing was, dat de Oekraïners op stel en sprong naar tijdelijke noodpaviljoens moesten, terwijl ze op Landgoed Leudal een bestaan hadden opgebouwd.