Leudal

Uitbreiden hoogspanningsstation Kelpen-Oler gaat twee jaar duren

Het hoogspanningsstation in Kelpen-Oler is bijna een halve eeuw oud en kan de stijgende vraag naar elektriciteit niet aan. De capaciteit van het station wordt verdubbeld. De werkzaamheden duren tot eind 2026. TenneT zegt er alles aan te doen om overlast te voorkomen.

De voorbereidende werkzaamheden zijn al voltooid. Zo heeft TenneT, de eigenaar van het Nederlandse hoogspanningsnetwerk, een tijdelijke bouwweg aangelegd vanuit de Begijnhofweg en een parkeerplaats aangelegd voor medewerkers. Ook zijn er loodsen geplaatst voor de opslag van materieel.

Het hoogspanningsstation wordt volledig vervangen en uitgebreid. Het terrein dat nu 15.000 vierkante meter groot is, zal groeien met zo’n 3.000 vierkante meter. Vooral aan de noordzijde en aan de oostkant in de richting van de Kelperweg.

TenneT probeert overlast zoals verkeershinder en geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. De werkzaamheden kunnen in de omgeving hoorbaar zijn. Een woordvoerder belooft echter dat het geluid binnen de wettelijke normen blijft.

Het bouwverkeer zal ook weinig hinder veroorzaken, goederen worden aan- en afgevoerd via de speciale hiertoe aangelegde route. De verlichting op het bouwterrein zal geen overlast veroorzaken voor mens en dier.

Energietransitie

De uitbreiding van het station is onderdeel van de energietransitie. Uit oogpunt van duurzaamheid moeten fossiele brandstoffen plaatsmaken voor elektriciteit. De vraag naar stroom neemt hierdoor de komende jaren explosief toe. Bovendien wekken bedrijven, maar ook consumenten steeds meer groene stroom op. Al die ontwikkelingen vragen veel van het hoogspanningsnetwerk.

Vandaar dat het station in Kelpen-Oler volledig op de schop gaat. Het zuidelijke tracé tussen Buggenum en Nederweert dat nu het hoogspanningsstation passeert, wordt aangesloten op dit hoogspanningsstation. Dit komt naast het noordelijke circuit dat hier nu al op is aangesloten. Enexis, de regionale netbeheerder, plaatst daarnaast nog twee nieuwe transformatoren.

Biodiversiteit

TenneT zegt de werkzaamheden eind 2026 af te ronden. De bouw gaat relatief snel, dankzij het gebruik van standaardbouwblokken die vooraf in een fabriek zijn gebouwd en getest. Als de werkzaamheden zijn afgerond komen er bomen en struiken om het nieuwe hoogspanningsstation landschappelijk in te passen. Zo komt er een beplantingsstrook rondom het station met verschillende soorten inheemse bomen en heesters die niet alleen het station aan het oog onttrekken, maar ook de biodiversiteit verhogen.

Gerelateerde Artikelen

Back to top button