Maasgouw stemt unaniem voor begroting 2025
De begroting voor 2025 is door de gemeenteraad van Maasgouw na een dag van vergaderen unaniem goedgekeurd. Om deze sluitend te maken moeten er wel diverse belastingen worden verhoogd en wordt er ruim een miljoen euro uit de algemene reserve gehaald.
De verhoging van de OZB blijft in de praktijk beperkt tot 8 euro per huishouden per jaar voor inwoners met een koophuis. Bij andere belastingen is de stijging ook minimaal.
Partijen kregen dinsdag ruim de tijd voor hun eigen lokale politieke beschouwingen. Volgens burgemeester Schneider was het geen probleem als de spreektijd van 15 minuten overschreden werd en dat was niet tegen dovemans oren gezegd.
280 gemeenten in de min
De grootste fractie in de raad, Lokaal Belang, wees nog eens op de kortingen vanuit het rijk die zelfs volgend jaar al invloed hebben op de gemeentelijke begrotingen, maar daarna gaat het echt fout: “Zo’n 280 gemeenten presenteren voor 2026 en 2027 een negatief resultaat in hun meerjarenbegroting. Dit laat zien dat de financiële korting geen fictief probleem is”, zo stelde fractievoorzitter Impelmans.
Daarom gaat dus de OZB ook met drie procent omhoog, maar stijgen ook andere belastingen zoals de honden- en toeristenbelasting.
Over dat laatste had het CDA in Maasgouw ook nog wel wat in te brengen. Zo ondersteunt de partij de voorgenomen acties om de passantenhavens Maasbracht en Wessem digitaal te ontsluiten en daarnaast een subsidie te verlenen aan het Maas- en binnenvaartmuseum. Wel wijst de partij op een negatieve invloed op de leefbaarheid van inwoners als het gaat om de invloed van toerisme en recreatie.
Kritiek op aantal ambtenaren
Maar Lokaal Belang en het CDA zijn dan nog de collegepartijen. De VVD tapte in de oppositie uit een heel ander vaatje. Volgens de partij is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het ambtenarenapparaat. Tot en met 2024 kwamen er al flink wat ambtenaren bij en ook voor 2025 staat er weer een uitbreiding van het personeel op stapel, vooral bij de afdeling burgerzaken. De VVD vindt dat het college van B&W nog eens kritisch moet kijken of dit nodig is of dat er nog ergens efficiency kan worden behaald. Ook vond de partij een verhoging van de OZB met twee procent voldoende en wil ze van die ene extra procent af. Maar ondanks steun van D66 en Nieuw Links haalde dat voorstel het niet.
Gemeenschapsaccommodatie in iedere kern
De partij Lokaal Voor Maasgouw ondersteunde als oppositiepartij heel nadrukkelijk dan wel weer een voorstel van het college. LVM toont zich namelijk een groot voorstander van het al ingezette beleid dat er in elke kern een gemeenschapsaccommodatie is. Daarvoor is 10 miljoen gereserveerd door het college. Dat is volgens burgemeester en wethouders nodig om de leefbaarheid en sociale structuur te ondersteunen in een tijd van toenemende vergrijzing en hulpvraag. Een deel gaat naar het nog te bouwen multifunctioneel centrum in Stevensweert. In Thorn en Linne moeten gemeenschapsaccommodaties aansluiten bij de wensen van inwoners en verenigingen zo is het idee.
Schakelstation Brachterbeek
Nieuw Links Maasgouw legde één van de prioriteiten in het betoog bij de situatie in Brachterbeek. Daar is het oudste en grootste schakelstation dat grenst aan de bebouwde kom. Daarnaast ligt de Clauscentrale van RWE ook dicht bij de bebouwde kom. Volgens de partij zijn daar veel ontwikkelingen te verwachten waar het college aandacht voor moet hebben. Het schakelstation wordt uitgebreid is de verwachting en er zullen meer in- en uitgaande hoogspanningslijnen zijn. Dit betekent volgens NLM een toename van elektromagnetische velden. Het is de wens van de gemeenteraad om ondergronds te bekabelen. Maar dit is geen noodzaak volgens de richtlijnen en het beleid van het rijk en de beheerder van die hoogspanningslijnen. Volgens NLM is het college hierin een zeer belangrijke schakel om deze uitzonderlijke en complexe situatie uit te leggen en de besluitvorming bij de provincie proberen te beïnvloeden zodat er maatwerk komt voor dit gebied. NLM wil dat het college van Maasgouw “desnoods de barricaden op gaat om te strijden voor de gezondheid en leefbaarheid in Maasgouw.”
Basisinkomen
Bij D66 ging het veel over het basisinkomen en daarover ontstond in de gemeenteraad en met de verantwoordelijk wethouder veel discussie. Volgens D66 zou dit in het kader van armoedebestrijding een goed instrument zijn maar de wethouder zag dat anders. Hij wees erop dat een onderzoek naar een experiment kostbaar is, mensen door een basisinkomen minder zouden gaan werken en raadde de motie af. Die kreeg dan ook geen meerderheid.