MaasgouwNieuwsRegio

Start bouw nieuwe ‘meterkast van Limburg’ Maasbracht in de strijd tegen verstopping stroomnet

De verstopping op het Midden-Limburgse hoogspanningsnet zou tussen 2031 en 2034 opgelost moeten zijn. Dat werd duidelijk dinsdag tijdens het officiële startpunt van de bouw van een nieuw hoogspanningsstation op het terrein van TenneT in Maasbracht. Daar wordt maximaal vier jaar aan gebouwd en kost zo’n 160 miljoen euro.

Het huidige hoogspanningsstation stamt uit de jaren zestig. “Alleen al daarom moest het vernieuwd worden”, zegt Ronald Kardos van Tennet. “Maar het heeft ook met de energietransitie te maken. Het nieuwe station kan dezelfde spanning leveren, maar is flexibeler. Het is natuurlijk een veel nieuwere techniek.”

Tennet is het bedrijf dat het transport van hoogspanning organiseert. Vanuit ‘de meterkast van Limburg’ in Maasbracht wordt elektriciteit doorgeleid naar middenspanningstations en daarna naar laagspanningskasten in wijken. Voor die laatste twee zijn dan weer andere bedrijven verantwoordelijk, zoals Enexis.

Tekst gaat verder onder de foto

Het oude hoogspanningsstation dat wordt vervangen. (Foto: VML Nieuws)

De bouw in Maasbracht is een deel van de oplossing van de problemen op het stroomnet, ook in Midden-Limburg. Veel bedrijven staan op een wachtlijst om het overbelaste stroomnet op te kunnen en ook particulieren kunnen daar in de toekomst mee geconfronteerd worden. “We moeten naar flexibeler gebruik gaan. De daluren zullen efficiënter gebruikt moeten gaan worden, terwijl op de piekuren de stroomafname moet afnemen. We zitten nu echt in de transitiefase. En nu gebruiken we nog maar twintig procent stroom voor onze energiebehoefte, maar we schakelen steeds verder van het gas af. Elektriciteit zal alleen maar meer worden”, zegt Peter Hofland van Tennet.

Veel mensen gaan iets van die transitie merken. Zo is Tennet hard bezig met vernieuwing, maar daar zijn we er nog niet mee. “Tennet is zeg maar voor de snelwegen van het stroomnet. Maar ook de provinciale wegen en de straten zullen op de schop moeten. Eén op de drie straten zal voor 2050 opengebroken moeten worden. We gaan naar een drie- of verviervoudiging van stroomverbruik en daar is infrastructuur voor nodig”, zegt Hofland.

Dus wie denkt dat het nieuwe hoogspanningsstation in Maasbracht de oplossing is voor alle problemen, heeft het mis. Het is een absoluut cruciaal deel van de oplossing, maar alle aftakkingen moeten ook nog onder handen worden genomen. “Het is niet per se gezegd dat dat ook voor 2034 is gefikst”, zegt Hofland.

Gerelateerde Artikelen